Ιστορία - Πληροφορίες
O Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά ιδρύθηκε το 1983. Η ιδέα άνηκε στους νέους της εποχής, ιδέα που αγκάλιασαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Ο Σύλλογος έδωσε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους να το πράξουν, όμως το σημαντικότερο είναι πως βοήθησε ώστε ο Καραβάς εννοιολογικά να γίνει συμπαγής (μιας και ο οικισμός ανήκει σε τρία χωριά) και οι συγχωριανοί να θέσουν κοινούς στόχους! Ο Σύλλογος είναι σήμερα ο αρχαιότερος εν ενεργεία σύλλογος της Δημοτικής Ενότητας Μυστρά Δήμου Σπάρτης, αφού δραστηριοποιείται αδιάκοπα από δημιουργίας του έως και τώρα!
Ο Σύλλογος από ίδρυσής του έχει προσφέρει σημαντικό έργο στον Καραβά μιας και αποτελούσε, πριν την ένταξη του οικισμού το 1999 στον «Καποδιστριακό» Δήμο Μυστρά, το μοναδικό φορέα που ασχολείτο με την ανάπτυξή του. Σημαντικότερα έργα από το 1983 έως σήμερα είναι τα εξής:
• Αλλαγή σκεπής Δημοτικού σχολείου
• Δαπάνη συμμετοχής στη γεώτρηση ύδρευσης
• Συμμετοχή Συλλόγου στην επέκταση ΔΕΗ στην περιοχή Πλατιά
• Δαπάνη κατασκευής αναψυκτήριου
• Αγορά οικοπέδου πλατειάς
• Κατασκευή τουαλετών στο προαύλιο χώρο
• Κατασκευή παιδικής χαράς
• Ανακαίνιση Αγίου Κωνσταντίνου (πλακάκια, καλοριφέρ κ.α.)
• Ανακαίνιση κυλικείου(πλακάκια, καλοριφέρ, σύστημα εξαερισμού κ.α.)
• Συντήρηση εκκλησιών και κλειστών κοινόχρηστων χώρων (βάψιμο, εξωτερικοί χώροι κ.α.)
• Αγορά πυροσβεστικού
• Δαπάνη πλακόστρωσης προαύλιου χώρου εκκλησιάς
• Ανακαίνιση κυλικείου(κατασκευή στεγάστρου, νέου πάσου κ.α.)
• Αγορά πυροσβεστικού μηχανισμού.
• Κατασκευή τριών βρυσεών σε κομβικά σημεία στο δρόμο Μεγαλόπολης – Σπάρτης (στο κομμάτι που διέρχεται από τον Καραβά).
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβα έχει πραγματοποιήσει ακόμα πολλά μικρά έργα, τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των χωριανών. Επίσης, κάθε χρόνο έχει μόνιμες δαπάνες για ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιεί, και ταυτόχρονα με παρεμβάσεις κάνει προτάσεις στους τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν τόσο τον Καραβά, όσο και την τοπική κοινωνία.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά χρόνο με το χρόνο προσπαθεί να εξελίσσεται και να παρουσιάζεται ακόμη πιο δραστήριος μέσα από νέες ιδέες και προτάσεις, μένοντας ταυτόχρονα διαθέσιμος για κάθε είδους συνεργασία με τοπικούς φορείς…
Εκδηλώσεις
Την Κυριακή των Θεοφανίων, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο κυλικείο του χωριού και προσφέρουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χυμούς σε όσους παρευρεθούν στην κοπή της πίτας.
Τη δεύτερη Κυριακή της αποκριάς, δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο, ο Σύλλογος διοργανώνει μια μικρή αποκριάτικη εκδήλωση με άναμμα της φλόγας, λαϊκή-δημοτική μουσική, πέταμα αερόστατων και επίσκεψη μασκαράδων και παράλληλα προσφέρει σουβλάκια και κρασί σε όσους βρεθούν γύρω απ’ τη φωτιά.
Στις 9 Μαΐου (ή την κοντινότερη Κυριακή σε αυτή την ημερομηνία) διοργανώνεται λαϊκό γλέντι στο ξωκλήσι του Μάη-Νικόλα. Μέσα σε ένα όμορφο ανοιξιάτικο τοπίο, ο Σύλλογος μετά τη θεία λειτουργία, προσφέρει σουβλάκια και άφθονο κρασί σε όσους βρεθούν στο πανέμορφο ξωκλήσι.
Η μεγαλύτερη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τον εσπερινό στον κεντρικό ναό του χωριού, διοργανώνεται στον προαύλιο χώρο του, το καθιερωμένο παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική, νόστιμη μπουζοπούλα και άφθονο κρασί. Ανήμερα της εορτής των δύο πολιούχων του Καραβά, ο Σύλλογος, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, σε μια μικρή εκδήλωση με κρασί κι αναψυκτικά ψήνει σουβλάκια για τους παρευρισκόμενους.
Το καλοκαίρι ο Σύλλογος, ύστερα από ιδέα των παιδιών του χωριού, διοργανώνει την «Παιδική Γιορτή Καραβά». Πρόκειται για μια νέα γιορτή για τα παιδιά κι όσους νοιώθουν παιδιά που πραγματοποιείται εντός του Αυγούστου και εξελίσσεται διαρκώς.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πολλές ακόμα μικρές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον Καραβά, όπως χριστουγεννιάτικες γιορτές για παιδιά κ.ά.
Δραστηριότητες
Ο Σύλλογος συμμετείχε ανελλιπώς στο Καρναβάλι του Μυστρά, όσο σε αυτό λάμβαναν μέρος τοπικοί φορείς και σύλλογοι και διοργανωνόταν από το Δήμο Μυστρά. Τα αποκριάτικα άρματα, με τα οποία ο Σύλλογος είχε κατά καιρούς συμμετάσχει στο Καρναβάλι, διακρίνονταν από πρωτότυπη και χιουμοριστική διάθεση, καυτηρίαζαν την επικαιρότητα και κέντριζαν το ενδιαφέρον των θεατών. Ενδικτικά κάποια από τα άρματα ήταν τα εξής: «Η Άντζελα στην Τουρκία», «Η κερατού νύφη στην εκκλησία» (επίκαιρο θέμα της εποχής για κάποια απόπειρα γάμου!), «Το Καφέ της Χαράς», «Η Παράγκα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου», «Η απόδραση του Παλαιοκώστα από τις φυλακές με ελικόπτερο» κ.ά. Δείτε εδώ το τελευταίο άρμα του Συλλόγου, τις απόκριες του 2009.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά μέσα από δραστηριότητές του αποδεικνύει έμπρακτα την οικολογική του συνείδηση. Με σύνθημα «Η αγάπη για το περιβάλλον είναι Πολιτισμός» έχει συμμετάσχει ή διοργανώσει οικολογικές δραστηριότητες με σπουδαιότερη την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών τον Απρίλιο του 2011 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ανακυκλώσεις συσκευών στη Λακωνία. Παράλληλα, με το σκεπτικό πως «η Ανακύκλωση είναι Πολιτισμός» προωθεί την ιδέα της ανακύκλωσης και με αιτήσεις του έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι μπλε κάδοι ανακύκλωσης εντός του Καραβά, καθώς και κάδος ανακύκλωσης μπαταρίας στο κυλικείο του χωριού.
Αρκετές ακόμη δραστηριότητες πραγματοποιούνται από το Σύλλογο, ανάμεσά τους δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα κ.ά.
Παρεμβάσεις
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά με παρεμβάσεις του κι επιστολές του τοποθετείται τόσο για θέματα που αφορούν τον Καραβά, όσο και για άλλα -κυρίως πολιτιστικά- που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία και τη Λακωνία.
Με ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους Δημάρχους Σπάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, στην οποία αναφέρονταν τα προβλήματα των κατοίκων του Καραβά, κατάφερε να επιτύχει έναν ειλικρινή διάλογο με τις υποψήφιες παρατάξεις και τους επικεφαλής τους, λαμβάνοντας παράλληλα τις ανάλογες δεσμεύσεις από τους υποψήφιους.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά στάθηκε πλάι στο αίτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των τοπικών φορέων και της Λακωνικής κοινωνίας και συμμετείχε ενεργά (μέσω Ψηφίσματος προς το Υπ.Πο.Τ. και επιστολών προς τοπικούς φορείς) στην προσπάθεια διεκδίκησης από το Υπ.Πο.Τ. για την ανακήρυξη του έτους 2012 ως έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, στόχος που εν τέλει επετεύχθη.
Με επιστολές και άλλες παρεμβάσεις προς τοπικούς φορείς (π.χ. επιστολή για Μουσείο Σπάρτης κ.ά.), ο Σύλλογος, παίρνει θέση για πολιτισμικά θέματα που αφορούν τη Σπάρτη και τη Λακωνία, ενώ παράλληλα δίνει τη δέσμευση πως είναι έτοιμος να συμβάλει με νέες ιδέες και νέες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, και επίσης πως παραμένει ενεργός και θα είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε τοπικού φορέα για οτιδήποτε επιθυμεί…