ΘΕΜΑ: Στο «τραπέζι» η οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

10/04/2019

«Λίμνη» ο Ευρώτας, «έπνιξε» τον Καραβά! - ανυπολόγιστες ζημιές στην περιουσία και το βιος των αγροτών…
Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε στον Καραβά η έντονη κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία το διάστημα 23-25 Ιανουαρίου. Αποτέλεσμα των έντονων και αδιάκοπων βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του ποταμού Ευρώτα που «έπνιξε» τεράστια έκταση του παραποτάμιου κάμπου του όμορου της Σπάρτης οικισμού. Αρκετά στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων καλύφθηκαν από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού, δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην περιουσία και τη σοδειά των γεωργών της περιοχής.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τα νερά του ποταμού έφτασαν έως και 500 περίπου μέτρα μακριά από την κοίτη του, έως την περιοχή των «βαρικών», περίπου μόλις 80-100 μέτρα από την Επ.Ο. Σπάρτης-Καστορείου. Καλλιέργειες ελιάς, πορτοκαλιάς, καρυδιάς, ροδιού κ.ά., θερμοκήπια με κηπευτικά, αντλιοστάσια, φωτοβολταϊκά, σταύλοι και κοτέτσια, αποθήκες και αγροτικοί δρόμοι παραδόθηκαν στην ορμή του μαινόμενου Ευρώτα.

Τα ΜΜΕ της Λακωνίας πρόβαλαν κι ανέδειξαν το θέμα δημοσιεύοντας σειρά φωτογραφιών και βίντεο. Μάλιστα η κάμερα της ιστοσελίδας apela.gr βρέθηκε στον Καραβά κι απέσπασε δηλώσεις από αγρότες κι αυτοδιοικητικούς.

«Βλέπουμε απίστευτες εικόνες! Ο Ευρώτας από την υπερβολική ποσότητα νερών που προηγήθηκε τις προηγούμενες ώρες έχει μπει μέσα στην περιοχή του Καραβά, σε καλλιεργημένες εκτάσεις κι έχει δημιουργήσει αυτή την εικόνα. Νομίζουμε ότι είμαστε σε κάποια λιμνοθάλασσα και όχι στην περιοχή του Καραβά. Από κει και πέρα θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης, αμέσως μόλις τελειώσει και περάσει αυτή κακοκαιρία, καθώς και καθαρισμού της κοίτης του Ευρώτα, ώστε υπό νορμάλ συνθήκες να μην έχουμε αυτές τις καταστάσεις. Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πάρα πολλά νερά στην περιοχή μας. Όσα χρόνια ασχολούμαι με τοπική αυτοδιοίκηση, άλλη μία φορά έχει τύχει να δω αυτή την κατάσταση. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει και πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντιπλημμυρική προστασία. Εκεί πρέπει να σταθούμε τόσο τη Α/βάθμια και Β/βάθμια τοπική αυτοδιοιήκηση», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτρης Αποστολάκος.

Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν ο αγρότης και παραγωγός της «Karavas Farm», Στράτης Σαραντάκος, ο οποίος απέρριψε ευθέως ευθύνες στην Αντιπεριφερειάρχη κα. Ντία Τζανετέα και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Κάθε 10-15 χρόνια έχουμε αυτό το φαινόμενο. Ο Ευρώτας πλημμυρίζει γιατί δεν τον καθαρίζουμε. Τέλη Σεπτέμβρη είχαμε ξανά τον τυφώνα κι ο Ευρώτας φράκαρε και ξαναπλημμυρίσαμε. Είχα πει τότε πως μπορεί να μην αλλάξαμε το ρου της ιστορίας, αλλάξαμε όμως το ρου του Ευρώτα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αλλαγή της κοίτης του Ευρώτα. Υπεύθυνη για αυτό το χάλι είναι η Περιφέρεια και η κα Τζανετέα προσωπικά. Το ξέρουνε το θέμα. Μπήκανε μέσα και καθαρίσανε ένα μέρος του ποταμού, αλλά δεν επαρκεί. Και τους έλεγα προσωπικά, ελάτε να δείτε τι συμβαίνει. Κανένας αρμόδιος από τις υπηρεσίες δεν ήρθε να δει. Ως κάτοικοι του Καραβά ζητάμε να βγει η Αντιπεριφερειάρχης και να μας ζητήσει δημοσίως μία συγγνώμη, γιατί δεν έχει έρθει ποτέ να δει τί συμβαίνει στο ποτάμι. Για άλλους λόγους, έχει έρθει… Ζητούσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ρθουν και δεν ήρθε κανένας, και τώρα το νερό είναι πολύ, το ποτάμι είναι ακαθάριστο σε ένα μεγάλο μέρος και για αυτό το νερό ανέβηκε στα χωράφια μας και χάνουμε τις περιουσίες μας», σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Σαραντάκος.

«Ο Ευρώτας (σ.σ. στα όρια της Π.Ε. Μυστρά) έχει να καθαριστεί από το 2005. Σίγουρα εκεί οφείλεται το πρόβλημα. Μπορεί να είναι μεγάλος ο όγκος της βροχής που πέφτει, άλλα από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει καθαρισμός. Έχουν γίνει μόνο σε κάποια σημεία τοπικές παρεμβάσεις. Παρόλο που φωνάζουμε, παρόλο που έχουν γίνει έγγραφα και από τους κατοίκους του Καραβά και από τους κατοίκους του Κλαδά δεν έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο γεωργός και Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης κ. Γιάννης Καρμοίρης.

Υπενθυμίζεται πως από το 2010 έως σήμερα, τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, όσο και ομάδες παραγωγών έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν στείλει έγγραφα κι επιστολές, αιτούμενοι την αντιπλημμυρική προστασία του Ευρώτα. Τα θέμα έχουν θίξει κι αναδείξει πολλάκις και η εφημερίδα «Το Γεφύρι» και η ιστοσελίδα e-karavas.gr. Επισημαίνεται ότι ο καθαρισμός των ποταμών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία οφείλει να δώσει λύση σε ένα θέμα που χρονίζει και να καταρτίσει άμεσα ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο.

Ας μην κρυβόμαστε, όμως, πίσω από το δάχτυλό μας. Η πραγματική και ουσιαστική λύση είναι η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Ευρώτα. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα! Οριοθέτηση της κοίτης σημαίνει και ταυτόχρονη κι αναγκαία παραχώρηση μέρους στρεμμάτων αγροτικής γης που συνορεύουν κατά μήκος με τις όχθες του ποταμού, ώστε να οριοθετηθούν οι όχθες του Ευρώτα. Τα ερωτήματα λοιπόν είναι: Είναι διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν ένα μέρος της περιουσίας τους, προς διασφάλιση της υπόλοιπης γης τους, της σοδειάς και των κόπων τους; Είναι διατεθειμένες οι εξουσίες να συγκρουστούν με τα μικροσυμφέροντα και να «σπάσουν αυγά», προωθώντας μία λύση συμφέρουσα μακροπρόθεσμα για το κοινωνικό σύνολο; Αν όχι, τότε θα παραμένουμε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές, με ημίμετρα και ψευτολύσεις εκ των υστέρων, που θα προκαλούν εντάσεις ένθεν κι ένθεν. Η πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος ανήκει στις αρμόδιες Αρχές. Η ευθύνη, όμως, -όταν κι αν προταθεί οριστική λύση- θα ανήκει από κοινού σε Αρχές και πολίτες. Είναι διατεθειμένοι Αρχές και πολίτες να συνεργαστούν ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα καταστροφικά φαινόμενα στο μέλλον; Οφείλουν να το κάνουν. Αλλιώς πρέπει οι μεν να πάψουν τα «θα», κι οι δε τις διαμαρτυρίες κατά το δοκούν…
N.K.

Δείτε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας apela.gr:


Δείτε βίντεο από το notospress.gr:



Το θέμα της υπερχείλισης του Ευρώτα στο Δ.Σ. Σπάρτης

Τοποθέτηση κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων για το θέμα της υπερχείλισης του ποταμού Ευρώτα στην περιοχή του Καραβά έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιάννης Καρμοίρης, κατά τη διάρκεια της πρώτης -μετά την καταστροφική κακοκαιρία- συνεδρίασης του Σώματος που διεξήχθη στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 28 Ιανουαρίου.

«Θα επικεντρωθώ στην καθαριότητα του ποταμού Ευρώτα. Έχω μιλήσει αρκετές φορές και σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και στην τελευταία συνεδρίαση για της Πολιτικής Προστασίας όπου είχα θέσει το θέμα. Εν τούτοις δεν έχει γίνει καθαρισμός. Καθαρισμός στον Ευρώτα έχει να γίνει από το 2005. Ας ξαναακουστεί αυτό κι ας ενοχλεί κάποιους γιατί τις προάλλες ενοχλήθηκαν ορισμένοι όταν είπα ότι ο καθαρισμός έχει να γίνει από το 2005. Από το 2005 και μετά έχουν γίνει τμηματικοί καθαρισμοί σε σημεία όπου ήταν επείγουσα ανάγκη. Όμως ο Ευρώτας δεν έχει καθαριστεί από το 2005 όταν ο τότε Δήμος Μυστρά είχε καθαρίσει τον ποταμό στα όρια τα δικά του. Είναι άδικο να μη γίνεται καθαρισμός και να την πληρώνουν άνθρωποι που έχουν τις περιουσίες τους, είτε δίπλα από τον Ευρώτα, είτε ακόμα και μακριά από το ποτάμι. Ο κ. Αποστολάκος ήρθε στον Καραβά όταν έμαθε ότι είχε πλημμυρίσει ο Ευρώτας και είδε ότι το νερό ήταν τουλάχιστον τρακόσια μέτρα από το ποτάμι. Είχαν πλημμυρίσει χωράφια 300 μέτρα μακριά! Και δεν εννοούμε ότι υπάρχει υπερχείλιση και ότι ανέβει στα χωράφια το ποτάμι. Το θέμα είναι ότι έχει αλλάξει τελείως ο ρους του Ευρώτα. Θα ήθελα σαν Δήμος να στείλουμε ένα έγγραφο στην Περιφέρεια, ενισχυτικά κι εμείς (σ.σ. ενοεί το Δ.Σ.). Γιατί έχουμε στείλει έγγραφα στην Περιφέρεια και οι κάτοικοι από του Καραβά και οι κάτοικοι του Κλαδά. Όμως η καθαριότητα δεν έχει γίνει, δεν ξέρω για ποιον λόγο. Ή μάλλον, ξέρουμε ότι κολλάει σε κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα, απαιτούνται περιβαλλοντολογικές μελέτες κλπ. Αλλά τέλος πάντων, κάτι πρέπει να γίνει», σημείωσε εμφανώς απογοητευμένος ο Δημοτικός Σύμβουλος από τον Καραβά.

Μάλιστα ο κ. Καρμοίρης συνέχισε λέγοντας: «Επειδή κάπου μπερδεύονται οι αρμοδιότητες, -δηλαδή πριν οι Δήμοι είχαν τις αρμοδιότητες στους χείμαρρους και τα ρέματα, ενώ τώρα την έχει πάρει η Περιφέρεια-, νομίζω ότι κ. Δήμαρχε και κ. Αργειτάκο που είστε μέλη της ΚΕΔΕ θα πρέπει να ζητήσετε να επανέλθει η αρμοδιότητα στους Δήμους. Γιατί έτσι η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή. Αντιλήφθηκα τις προάλλες ότι ένας Περιφερειακός Σύμβουλος προσπαθούσε να χειριστεί όλη την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, όχι μόνο στο Δήμο Σπάρτης αλλά σε ολόκληρη τη Λακωνία, παρόλο που οι Δήμοι έχουν τις υποδομές, έχουν τα μηχανήματα, έχουν τους ανθρώπους που γνωρίζουν και υπάρχει υπεύθυνος πολιτικής προστασίας. Αντιλήφθηκα προχθές (σ.σ.25/1/2019) ότι ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου ανέμενε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο να δώσει εντολή στα μηχανήματα. Δηλαδή, ενώ κάποια πράγματα που μπορούμε να τα λύσουμε από μόνοι μας μπερδεύεται τόσο πολύ η κατάσταση, που δημιουργούνται θέματα. Και τον δημότη δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα το λύσει το θέμα -αν θα το λύσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Ο δημότης θέλει να μην έχει πρόβλημα και τα βάζει με όποιον βρει μπροστά του. Γι αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα το ποίο πρέπει να τα θέσετε στην ΚΕΔΕ μήπως μπορέσει και αλλάξει κάτι».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Βαλιώτης είπε: «Σε αυτό που λέει ο Γιάννης έχει δίκιο. Όμως η αρμοδιότητα αυτή πέρασε με νόμο από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Εμείς εδώ “παράτυπα”, αλλά σωστά το κάναμε -κι η δική μας δημοτική Αρχή και οι προηγούμενες- είχαμε προϋπολογίσει χρήματα για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και του Ευρώτα. Η Περιφέρεια έκανε τμηματικούς καθαρισμούς στις περιοχές του Δήμου Ευρώτα και σε κάποια κομμάτια εδώ. Αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει μία διευθέτηση του ποταμού. Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά αν θέλουμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα! Να γίνει η διευθέτηση του ποταμού και χρηματοδοτηθεί μια τέτοια μελέτη για να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Να ξέρουμε που είναι ο ποταμός, ποιος είναι ο ποταμός και τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Γιατί ο κανονισμός λέει πως μόνο φερτά υλικά μπορούμε να καθαρίσουμε». Μάλιστα ο Δήμαρχος συμφώνησε στην αρχική τοποθέτηση Καρμοίρη λέγοντας: «Ναι! Να στείλουμε έγγραφο σαν Δημοτικό Συμβούλιο», εννοώντας προς την Π.Ε. Λακωνίας.

«Δεν υπάρχει οριοθέτηση αγροτικών δρόμων και ρεμάτων κλπ. Το 80% των ρεμάτων και των ποταμών τα έχουν καταπατήσει. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε κανονική χώρα. Πρέπει να σοβαρευτούμε σαν χώρα. Να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτης Αργυρόπουλος.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Φλώρος, λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε: «Για τον θέμα του Ευρώτα έχουμε στείλει τελευταίο χαρτί πριν δύο μήνες. Για τον Καραβά, τη Σκούρα, την Πελλάνα, τη Ρασίνα… Για κάποια σημεία που έχουμε επισημάνει. Από έγγραφα έχουμε κάνει πολλά. Θα ξανακάνουμε άλλο ένα και θα ρθούμε σε συνεννόηση με την Αντιπεριφερειάρχη με το μόλις θα “πέσει” το ποτάμι για να κάνουμε μία πρώτη παρέμβαση στα επικίνδυνα σημεία˙ γιατί αν περιμένουμε να καθαριστεί ο Ευρώτας το θεωρώ πως είναι δύσκολο».

«Για αυτό κ. Δήμαρχε να είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί να στέλνει ο Αντιδήμαρχος, ή να στέλνει ένας-ένας δημοτικός σύμβουλος, ή να στέλνουν οι κάτοικοι δεν λέει τίποτα», παρενέβη στη συζήτηση ο Γιάννης Καρμοίρης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Μοιράγιας, τόνισε: «Όσα χαρτιά και να στείλουμε το πρόβλημα δεν λύνεται. Σωστές οι παρατηρήσεις του Γιάννη και είναι το 1/3 των αιτιών του προβλήματος. Ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη˙ όλοι αυτοί που είναι παραποτάμιοι και διαμαρτύρονται γιατί χάσανε τις περιουσίες τους, αν αυτές οι περιουσίες είναι δικές τους ή έχουν καταπατήσει το ποτάμι! Όλοι το ξέρουμε ότι το ποτάμι θα πάει εκεί που "γεννήθηκε" και θα βρει το δρόμο του. Όσο δεν γίνεται οριοθέτηση του ποταμού γιατί υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα μας φταίει ο Δήμος, θα μας φταίει η Περιφέρεια, θα μας φταίει κάποιος άλλος, αλλά δεν θα μας φταίει ποτέ ο εαυτός μας».

«Εμείς, σαν κάτοικοι του Καραβά έχουμε στείλει επιστολές και ζητάμε την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για εμάς. Δεν ζητάμε μόνον τον καθαρισμό. Ζητάμε και οριοθέτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γιάννης Καρμοίρης.

Εκ νέου παρέμβαση Καρμοίρη για τον Ευρώτα
«Σε προηγούμενο συμβούλιο (σ.σ. 28/1/2019) έθεσα θέμα για τον ποταμό Ευρώτα και είπα ότι σαν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να στείλουμε κάποιο έγγραφο (σ.σ. εννοεί προς την Περιφέρεια) και να κάνουμε κάποιες ενέργειες για τον καθαρισμό του Ευρώτα. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα γίνει. Διάβασα στις 14/2 μία είδηση με θέμα “Tον καθαρισμό ποταμών και υδατορεμάτων Αρκαδίας υπέγραψε ο κ. Πέτρος Τατούλης” κι εδώ αναφέρονται όλοι οι Δήμοι της Αρκαδίας για τους οποίους έχει υπογραφεί σύμβαση για να γίνει καθαρισμός υδατορεμάτων και ποταμών. Μέσα σε αυτό δεν είναι η Λακωνία! Θα πρέπει με ένα έγγραφο σαν Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσουμε να γίνει κάτι και για τη Λακωνία», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σπάρτης στις 20 Φεβρουαρίου ο συγχωριανός μας, προεδρεύων Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Καρμοίρης.

Δείτε βίντεο από την συνεδρίαση του Δ.Σ. Σπάρτης:


πηγή:
εφημερίδα «Το Γεφύρι», φύλλο 42, Απρίλιος–Μάιος–Ιούνιος 2019

Φωτογραφίες