Είναι παντού!

09/01/2019

Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης

Φίλε αναγνώστη, στην… «έσκασα»! Δεν γράφω για τον εικονιζόμενο πρώην Πρωθυπουργό, που προσφάτως επανήλθε στην επικαιρότητα, αλλά για το κάδρο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω του! Αν κανείς ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει πως πρόκειται για αντίγραφο γκραβούρας στην οποία εικονίζεται το Γεφύρι του Κόπανου να γεφυρώνει τις όχθες του ποταμού Ευρώτα.

Πρόκειται για σχέδιο του Otto Magnus Stackelberg με τον τίτλο «Ο Ευρώτας», το οποίο εκδόθηκε γύρω στο 1830 και είναι πιθανόν η πιο γνωστή και διαδεδομένη απεικόνιση του ιστορικού γεφυριού, αλλά και του «μυθικού» μας ποταμού.

Το συγκεκριμένο κάδρο κοσμεί το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίδιο κάδρο ήταν τοποθετημένο και στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Βουλή των Ελλήνων είχε στο παρελθόν προβεί σε έκδοση αντιγράφων σειράς χαρακτικών, ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο, τα οποία είχε παραχωρήσει στους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Πρόσφατα, ένας καλός φίλος μού έστειλε φωτογραφία της ίδιας απεικόνισης, η οποία βρίσκεται στην οικία Τσικλητήρα στην Πύλο. Εικάζω πως αντίστοιχες απεικονίσεις του Γεφυριού του Κόπανου βρίσκονται και κοσμούν αρκετές ακόμη αίθουσες στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Πόσοι όμως από εκείνους που έχουν στον τοίχο τους την συγκεκριμένη απεικόνιση γνωρίζουν πόσο σημαντικό, αλλά και γνωστό, υπήρξε το εν λόγω γεφύρι που συναντάται άλλοτε με την προσδιοριστική γενική «του Κόπανου» κι άλλοτε «του Ευρώτα»; Πόσοι γνωρίζουν πως κατάλοιπα του συγκεκριμένου διάσημου γεφυριού υπάρχουν ακόμη, στέκονται στην μία όχθη του ποταμού Ευρώτα και αντιστέκονται στο χρόνο, προσμένοντας το ενδιαφέρον των αρμοδίων για να τα διασώσουν και να τα αναδείξουν, προβάλλοντας την σημασία και την σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου.

Σπάρτη δεν είναι μόνον ο Λεωνίδας ή ο Μυστράς και ο Παλαιολόγος ή τα διάσημα ψηφιδωτά της! Μας διακρίνει μία συχνή εμμονή με το αρχαίο παρελθόν, λησμονώντας ή αδιαφορώντας για το νεότερο ή σύγχρονο. Υπάρχουν, λοιπόν κι άλλα, νεότερα μνημεία, εξίσου διαδεδομένα, πρεσβευτές της ιστορίας μας ή/και του τοπίου της περιοχής μας, που μπορούν εξίσου να αποτελέσουν «σήματα κατατεθέντα» του τόπου μας. Και το Γεφύρι του Κόπανου είναι ένα από αυτά!

Οι τοπικές Αρχές -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- παρά το κατά καιρούς δήθεν ή πρόσκαιρο ενδιαφέρον τους, επί της ουσίας φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για το συγκεκριμένο μνημείο, παρά και τις συχνές δράσεις, παρεμβάσεις και οχλήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, που όπως εύστοχα είχε πρόσφατα ειπωθεί, είχε αναλάβει «σταυροφορία» για την ανάδειξη και διάσωση του μνημείου.

Το Γεφύρι του Κόπανου, ίσως η πιο διαδεδομένη εικόνα του ποταμού Ευρώτα, απουσιάζει από τους οδηγούς προβολής της Σπάρτης κι από δημόσιες αίθουσες της πόλης. Μπορεί όμως να βρεθεί στα πιο «απίθανα» μέρη εκτός πόλης ή/και χώρας! Αν και είναι παντού, στην Σπάρτη παραμένει απόν! Υπάρχει κάποιος αρμόδιος που ενδιαφέρεται ουσιαστικά να αναδείξει και να προστατεύσει το συγκεκριμένο μνημείο, πριν το «καταπιεί» εντελώς η φθορά του χρόνου; Υπάρχει κάποιος που προτίθεται να το εντάξει στους μελλοντικούς οδηγούς προβολής της πόλης ή και του νομού;

Ποιος νοιάζεται; Εμείς… πουλάμε «Λεωνίδα», κι απ’ ό,τι φαίνεται, μας αρκεί!

9/1/2019