«Δίκτυο Καραβά»

17/10/2018

Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά

Από τα πρώτα, κιόλας, χρόνια της ενασχόλησής μου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά είχα την σκέψη της δημιουργίας ενός δικτύου που θα ενώσει τις περιοχές που φέρουν το όνομα «Καραβάς», καθώς γνώριζα την ύπαρξη ομώνυμων -με τη δική μας- περιοχών και σε άλλα μέρη του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

Πριν μερικά χρόνια, πραγματοποιώντας ένα αφιέρωμα για τους τόπους με το τοπωνύμιο «Καραβάς», η σκέψη αυτή αναθερμάνθηκε. Το αφιέρωμα είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Το Γεφύρι» σε πέντε αυτοτελή μέρη, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2016, κι αργότερα συνολικά στην ιστοσελίδα e-karavas.gr. Τότε είχαν εντοπισθεί πως με το όνομα «Καραβάς» συναντούνται περιοχές στα εξής μέρη:
• Σπάρτη (τριπλός οικισμός/χωριό)
• Κήθυρα (Κοινότητα)
• Κερύνεια Κύπρου (Δήμος)
• Πειραιάς (συνοικία)
• Μάνη (οικισμός)
• Σέριφος (παραλία)

Έτσι λοιπόν παγιώθηκε η σκέψη για την σύναψη ενός συμφώνου και την ίδρυση ενός δικτύου, με την ονομασία «Δίκτυο Καραβά», μεταξύ των φορέων (ΟΤΑ, πολιτιστικοί, αθλητικοί κ.ά. φορείς, ενορίες κλπ) που προέρχονται, δραστηριοποιούνται, εκπροσωπούν κ.ο.κ. τις περιοχές με το κοινό μας τοπωνύμιο και φέρουν το όνομα «Καραβάς». Το σύμφωνο αυτό θα δύναται, παράλληλα, να υπογραφεί και από τους Δήμους στους οποίους οι περιοχές με το κοινό τοπωνύμιο υπάγονται (λ.χ. Σπάρτης, Κηθύρων κ.τ.λ.) διασφαλίζοντας την λειτουργική του πορεία στο χρόνο, και θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις και για περαιτέρω διαδημοτικές συνεργασίες.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, στο δίκτυο θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν, οι κάτωθι φορείς που έχω εντοπίσει:
• Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά (Σπάρτη)
• Δήμος Σπάρτης
• Τοπική Κοινότητα Καραβά (Κήθυρα)
• Eξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά Κυθήρων «Η Πορτοκαλιά»
• Δήμος Κηθύρων
• Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» (Κύπρος)
• Δήμος Καραβά (Κύπρος)
• Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά (Κύπρος)
• Αθλητικός Όμιλος Καραβά (Πειραιάς)
• Οι Ενορίες των ανωτέρω ομώνυμων περιοχών,
• καθώς και άλλοι φορείς που θα εντοπισθούν στην πορεία, ή θα ιδρυθούν στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ του Καραβά Κερύνειας και του Καραβά Κυθήρων υπάρχουν ιστορικοί συγγενικοί δεσμοί[1], καθώς κι ένα κοινό δημοτικό τραγούδι, «Η πορτοκαλιά του Καραβά», με εκατέρωθεν δάνεια και επιρροές˙ ενώ οι δύο Δήμοι (Κηθύρων και Καραβά) έχουν ήδη αδελφοποιηθεί από το 1997. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως προσθέτοντας ανάμεσα στους δύο ανωτέρω και τον δικό μας Καραβά, αυτόν της Σπάρτης, δημιουργείται μια νέα κοινή συνισταμένη: τόποι με νερά και εσπεριδοειδή!

Σκοπός της δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου αποτελεί να ενώσει τους φορείς από τις παραπάνω περιοχές και να δημιουργήσει δεσμούς γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων τους. Μια τέτοια μεταξύ μας σύνδεση είναι βέβαιο πως θα μας παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς, να γνωριστούμε βαθύτερα και να μελετήσουμε την ιστορία των τόπων μας, αναζητώντας πιθανές κοινές ρίζες ή άλλα κοινά στοιχεία. Θεωρείται, επίσης, πως η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου θα δημιουργήσει ή θα αυξήσει την εξωστρέφεια, μέσω επισκέψεων ή/και ανταλλαγών που θα διευρύνουν τους ορίζοντες, όσον αφορά τη γνώση, τη μάθηση και τις εμπειρίες και θα καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Καραβά Κύπρου στον δικό μας Καραβά, το άριστο κλίμα που δημιουργήθηκε και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας αναζωπύρωσαν αυτή τη σκέψη, την οποία είχα νωρίτερα μοιραστεί με τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, ο οποίος την υποδέχθηκε με θέρμη, επιδιώκοντας την υλοποίησή της.

Προσεχώς, σε επικείμενο ταξίδι μας στην Κύπρο, θα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ίδρυση του δικτύου. Σε αυτό θα καλέσουμε να ενταχθούν όλοι οι ανωτέρω φορείς, ώστε μελλοντικά να αναπτύξουμε τις κοινές μας δράσεις. Πρόκειται για ένα όραμα, το οποίο θα παραδώσουμε με σάρκα και οστά στους «επόμενους». Ευελπιστώ πως, ανεξάρτητα από το ποιοι θα βρίσκονται στις θέσεις επικεφαλής των φορέων μας, το δίκτυο θα λειτουργήσει, θα ευδοκιμήσει και θα μακροημερεύσει.

Άλλωστε, η πρόσφατη συνάντηση των Καραβιωτών από την αδελφική μας Κύπρο έδειξε το δρόμο…

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ», Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018, φύλλο 39

-------
[1] Συμφώνα με την λαϊκή παράδοση μετα τις σφαγές του 1821 στην Κύπρο, μια οικογένεια με το όνομα Φραγκούδης, έφυγε από τον Καραβά της Κερύνειας και πήγε στα Κύθηρα όπου πρωτοστάτησε για την ίδρυση της κοινότητας του Καραβά Κυθήρων. Οι δυο κοινότητες ανέπτυξαν αρκετά κοινά, ανάμεσά τους και η πορτοκαλιά για την οποία κάνει λόγο το τραγούδι. Σύμφωνα με τα «Τα χρονικά της Λαπήθου» η εν λόγω πορτοκαλιά, βρίσκεται στα Κύθηρα οι κάτοικοι περηφανεύονταν γι’ αυτήν λόγω του όγκου πορτοκαλιών που παρήγαγε.
πηγή: cyprusalive.com