Παρών ο Π.Σ. Καραβά σε συνάντηση Πολιτισμού στην Τρίπολη εν όψει ΕΕΠΚ 2018
20/12/2017
Στην Τρίπολη βρέθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, Νίκος Καρμοίρης, σε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί μεταξύ εκπροσώπων της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Πελοποννήσου. Η συνάντηση τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της αρκαδικής πρωτεύουσας.
Παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα. Ντίνα Νικολάκου, ο κ. Γιάννης Ν. Δρίνης Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων και η κα. Έλενα Μπαζίνη, αρχαιολόγος του ιδίου Τμήματος της Δ/νσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι οποίοι αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους ενημέρωσαν για το σκοπό της συνάντησης.
Στόχος αυτού του «πολιτιστικού ανταμώματος» αποτελούσε η ενημέρωση για την ανακήρυξη του 2018 σε Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τους φορείς για τις επιδιώξεις του προγράμματος, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των εορτασμών για το ΕΕΠΚ 2018 και έδωσαν πληροφορίες για τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις, αποδίδοντας κατά προτεραιότητα έμφαση στην ανάδειξη ως πολιτιστικής κληρονομιάς δύο εκφάνσεων της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων: α) των λαϊκών εθιμικών δρωμένων και γιορτών και β) του αγροτικού τοπίου.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων ανέπτυξαν διάφορες θέσεις και προτάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Όσον αφορά τον Πολιτιστικό Σύλλογος Καραβά ο Πρόεδρός του σημείωσε: «Θέλω να πω ότι χάρηκα για αυτή την πρόσκληση γιατί έχουμε μάθει να στηρίζουμε την οντότητά μας στο αρχαίο παρελθόν, ενώ και η νεότερη ιστορία και ο νεότερος πολιτισμός μας έχουν πολλές σημαντικές σελίδες να επιδείξουν και είναι πιο κοντά σε εμάς για να καταφέρουμε να τις αισθανθούμε καλύτερα και να τις κάνουμε βίωμα. Εικάζω ότι λάβαμε την πρόσκληση λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχουμε αναπτύξει για την διάσωση του Γεφυριού του Κόπανου, για το οποίο μίλησα τις προάλλες τόσο στο ΠΕ.ΣΥ. όσο και στο Δ.Σ. Λαμβάνοντας και μελετώντας αυτή την πρόσκληση ετοιμάσαμε μία πρόχειρη πρόταση που να συνδυάζει και τους δύο άξονες, την οποία θα σας καταθέσουμε και εγγράφως σύντομα. Έτσι, λοιπόν, θα σας πω επιγραμματικά πως στο πλαίσιο ανάδειξης του Γεφυριού (έχουμε στείλει και μία επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού για να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς της περιόδου χρήσης του γεφυριού του Κόπανου, δηλαδή 1730-1902, με τις φορεσιές της περιόδου στο χώρο του μνημείου. Ταυτόχρονα, ίσως όλο αυτό θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με αναπαραστάσεις της ζωής ή των γεγονότων της περιόδου, για παράδειγμα τη δολοφονία του Παν. Κρεββατά το 1822.
Από κει και πέρα μας είπατε πως οι εκδηλώσεις θα τεθούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου και θα ενταχθούν σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, αλλά θα είναι διοργανώσεις αποκλειστικά των πολιτιστικών φορέων, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους τοπικούς φορείς. Εάν για το κεντρικό κράτος δεν υπάρχουν χρήματα, γνωρίζετε καλά ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγαλύτερες για μικρούς φορείς όπως εμείς. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω: α) Η Περιφέρεια θα μπορούσε να θέσει όλο αυτό υπό την αιγίδα της και οικονομικά; β) μέχρι πότε πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας; και γ) πότε θα οριστικοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα για να καταφέρουμε κι εμείς να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό;»
Ο κ. Δρίνης απάντησε πως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα υποβάλλονται σχετικές προτάσεις προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, όμως το ιδανικότερο είναι να υποβληθούν το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2018. «Η Περιφέρεια έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πολιτισμό και είναι παρούσα όποτε της έχει ζητηθεί. Θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σε δύο άξονες˙ και με την τεχνογνωσία της και με την οικονομική της στήριξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Νικολάκου.