Στηρίζει το αίτημα για το Γεφύρι του Κόπανου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου!
05/12/2017
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου παρέστη τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά Νίκος Καρμοίρης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ΠΕ.ΣΥ. κ. Ηλία Στρατηγάκου. Ο κ. Στρατηγάκος ζήτησε από τον κ. Καρμοίρη να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τις προσπάθειες διάσωσης του γεφυριού του Κόπανου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος.
Στη λακωνική τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά ανέφερε: «κ. Πρόεδρε, κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα ήθελα να σας δώσω σύντομα λίγα στοιχεία για το γεφύρι του Κόπανου, το οποίο σαν Σύλλογος έχουμε προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αναδείξουμε. Χτίστηκε το 1730 και γκρεμίστηκε το 1902. Αποτέλεσε την εικόνα του Ευρώτα όπως συναντάται στην ευρωπαϊκή βιβλιογραφία, καθώς οι περιηγητές που το συναντούσαν και το περιέγραφαν ή το αποτύπωναν και μετέφεραν στα βιβλία τους ως την εικόνα του Ευρώτα. Έτσι το γεφύρι είναι ταυτισμένο με τον ποταμό και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Σπάρτης και γενικά της Λακωνίας. Σαν σύλλογος από 1983 όταν και ιδρυθήκαμε το χρησιμοποιούσαμε ως λογότυπο. Από το 2012 έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες να το αναδείξουμε. Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν το 2015 με έναν καθαρισμό -γιατί το μνημείο ήταν εντελώς ξεχασμένο, ήταν θαμμένο από τη βλάστηση και σχεδόν δεν υπήρχε!- και κάναμε μία ημερίδα στη Σπάρτη με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και μελετητών για το αναδείξουμε, να το προβάλλουμε και να το γνωρίσει ο κόσμος, διότι πέραν της βιβλιογραφίας δεν ήταν ευρέως γνωστό. Το 2017 εκδώσαμε το βιβλίο των πρακτικών της ημερίδας με επιχορήγηση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Σπάρτη και τον Πειραιά. Στις 3 Νοεμβρίου στείλαμε μία επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να κηρυχθεί το Γεφύρι του Κόπανου διατηρητέο μνημείο. Αυτή την επιστολή την καταθέσαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε άλλους τοπικούς φορείς ζητώντας τη στήριξή σας, ώστε ομόψυχα σαν Κοινωνία να καταφέρουμε να το αναδείξουμε και το εντάξουμε στους τουριστικούς και πολιτιστικούς χάρτες της Σπαρτης και της Πελοποννήσου ευρύτερα. Η παρουσία μου σήμερα εδώ, κατόπιν της πρόσκλησης του Προέδρου, αναγάγει το μνημείο -πέραν από μνημείο σημαντικό για τη Σπάρτη και τη Λακωνία- και εξίσου σημαντικό για την Πελοπόννησο. Για το λόγο αυτό θα σας καλέσω να καταθέσετε ψήφισμα προς το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζοντας το αίτημά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Γιάννης Τζεφεράκος, ο οποίος σημείωσε «Αυτή ήταν η είσοδος της Λακωνίας και υπήρχε και τελωνείο ακόμα. Έχει μεγάλη ιστορία η περιοχή, θα το δείτε και στο βιβλίο. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο κι εμείς να το στηρίξουμε».
«Είναι γεγονός πώς η Σπάρτη και γενικότερα ο Ευρώτας είναι από τα πιο γνωστά brand με τεράστια αποδοχή παγκοσμίως. Κάθε ανάδειξη του Ευρώτα και γενικότερα ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες τις Λακωνίας, νομίζω ότι βοηθάει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη το να είμαστε αρωγοί στην πρόταση του Συλλόγου», σημείωσε η κ. Αντωνία Μπούζα, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας για θέματα τουρισμού.
Ο τέως Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. κ. Χαράλαμπος Σκούρος αφού έκανε μια αναφορά στις παρακείμενες αρχαιότητες που βγήκαν στο φως κατά τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Σπάρτη-Λεύκτρο και τις επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη ανέφερε: «είχαμε επισκεφτεί το χώρο του μνημείου και το γεφύρι αυτό είναι καταπληκτικό εκτός των άλλων και στην κατασκευή του. Δυστυχώς το αγνοούσαμε μέχρι που πήρε την πρωτοβουλία ο Σύλλογος του Καραβά και το ανέδειξε. Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε το Σύλλογο, είναι ένα μνημείο σημαντικής ιστορικής αξίας και θα πρέπει το ΠΕ.ΣΥ. να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία με ψήφισμα στο τέλος».
Κατά τη συζήτηση παρέμβαση υπήρξε και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λακωνίας κ. Τάκη Καρρά. «Ήθελα να σημειώσω ότι ο Σύλλογος έκανε δύο εκδηλώσεις στη Σπάρτη και πρόσφατα στον Πειραιά για να ενημερώσει σχετικά και τους Λάκωνες και το κοινό στην Αττική για όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν για το γεφύρι. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση, όχι μόνον εμάς της Π.Ε. Λακωνίας, αλλά όλου του Σώματος να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη του συγκεκριμένου γεφυριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά», ανέφερε ο κ. Καρράς.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έλαβε ομόφωνα την απόφαση να καταθέσει σχετικό ψήφισμα στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Το ψήφισμα που εξεδόθη, το οποίο ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. κ. Ηλίας Στρατηγάκος κοινοποίησε και στα ΜΜΕ, αναφέρει τα εξής:
«Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στηρίζει την ανακήρυξη του Γεφυριού του Κόπανου σε διατηρητέο μνημείο.
Η προστασία, η διάσωση και ανάδειξη του πολυθρύλητου Γεφυριού, το οποίο δέσποζε πάλαι ποτέ στον ιστορικό ποταμό Ευρώτα, κατασκευάστηκε το 1730 και, ύστερα από πλημμύρα το 1902, γκρεμίστηκε, επιβάλλεται να τύχει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.
Γι’ αυτό καλεί την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, σήμερα, να διασώσει το εναπομείναν κομμάτι του γεφυριού.
“Να κηρύξει διατηρητέο μνημείο το Γεφύρι του Κόπανου”.
Το Γεφύρι του Κόπανου σηματοδοτούσε την είσοδο στη Λακεδαίμονα, ήταν η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα του ιστορικού ποταμού στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια βιβλιογραφία, με πλήθος Ευρωπαίων περιηγητών να το έχουν περιγράψει στα κείμενά τους, ή να έχουν φιλοτεχνήσει ενδιαφέρουσες γκραβούρες, που απεικονίζουν πειστικά την αξία του.
Αποτελεί πράξη συμβολής στην προστασία και στην διάσωση του μνημείου, άρρηκτα συνδεδεμένου με τη φύση και την ιστορία της περιοχής».