Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης Καραβά: Επανέφερε το ζήτημα στο ΔΣ Σπάρτης ο Γ. Καρμοίρης
01/02/2020
“ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για την συνέχιση του έργου η έκδοση άδειας χρήσης νερού”
Ξανά στο προσκήνιο έφερε το ζήτημα του κλειστού κυκλώματος άρδευσης Καραβά, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης κ. Γιάννης Καρμοίρης. Στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2019 ο συγχωριανός μας δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα του Κ.Κ.Α.Κ. εστιάζοντας στη σπουδαιότητα -αλλά και στην απουσία από το προσχέδιο του προϋπολογισμού- της μελέτης έκδοσης άδειας χρήσης νερού και της σύνταξης ενιαίου δημοτικού κανονισμού άρδευσης.
Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Καρμοίρης ανέφερε: «Θα πάω λίγο πίσω και θα σας πω στα γρήγορα μία μικρή ιστορία. Το θέμα που θέλω να θίξω αφορά το κλειστό κύκλωμα άρδευσης του Καραβά. Είναι ένα έργο που είχε ξεκινήσει το 2005, οραματιστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Νίκος Βαχαβιώλος, ο Δήμαρχος Μυστρά. Έγινε μελέτη ύψους 1.700.000 ευρώ, το έργο εντάχθηκε στο ΟΠΑΑΧ με 450.000 ευρώ, και υλοποιήθηκε μόνον ένα μέρος του. Ήταν αυτοτελές και αυτοχρησιμοποιούμενο πράγμα που σήμαινε πως έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο έργο. Δυστυχώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΟΠΑΑΧ και πληρώθηκε με καθυστέρηση, κι έγιναν και κάποιες κατασχέσεις στο δήμο Μυστρά τότε. Το θέμα είναι ότι το έργο σήμερα έχει παραμείνει από τότε έτσι ακριβώς όπως ήταν. Εδώ και αρκετά χρόνια κάνω διάφορες ερωτήσεις στο Δ.Σ. Βέβαια θα μου πείτε μεσολάβησε μια κουτσουρεμένη δική μας θητεία, γιατί δεν κάναμε κάτι. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι.
Παρ όλ αυτά στο καθ όλο το υπόλοιπο διάστημα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου έκανα αρκετές ερωτήσεις για το που βρίσκεται το θέμα του κλειστού κυκλώματος και δεν έπαιρνα συγκεκριμένες απαντήσεις, έως ότου έκανα μία αίτηση στις 29-5-2017. Η απάντηση ήρθε στις 13-7-2017 λέγοντας ότι για να προχωρήσει το έργο απαιτείται άδεια χρήσης νερού (ενώ νωρίτερα δεν χρειαζόταν), και ότι είναι απαραίτητος ένας ενιαίος δημοτικός κανονισμός άρδευσης προκειμένου να προχωρήσει το θέμα. Ενιαίος κανονισμός άρδευσης δεν έγινε από τότε, κι ούτε προβλέπεται, από ό,τι βλέπω, να ρθει. Στις 14-11- 2018, μετά από κάποια παρότρυνση, μίλησα με τον κ. Αραχωβίτη, πιστεύοντας τότε ότι ήταν ευτυχής συγκυρία που ο Υπουργός Γεωργίας ήταν από την περιοχή μας κι ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει κάτι. Μίλησα μαζί του, λοιπόν, και ρώτησα αν μπορούμε να εντάξουμε την κατασκευή του κλειστού κυκλώματος άρδευσης Καραβά σε κάποιο πρόγραμμα. Μου είχε απαντήσει ότι, βεβαίως μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ζητώντας ο Δήμος να κάνει μία αίτηση ώστε να έχει το έναυσμα να ξεκινήσω τις διαδικασίες. Ενημέρωσα τον κ. Αποστολάκο (σ.σ. τότε αντιδήμαρχος) γιατί ο κ. Βαλιώτης (σ.σ. τότε Δήμαρχος) έλειπε, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα αυτό, κ. Δήμαρχε, δεν έγινε ποτέ! Πάντοτε υπήρχε ως δικαιολογία ότι δεν υπήρχε άδεια χρήσης νερού. Ζήτησα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή στον τελευταίο προϋπολογισμό να εγγράψουμε ένα ποσό, προκειμένου -αφού δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου- να αναθέσουμε σε κάποιο μελετητικό γραφείο να βγάλει την άδεια χρήσης νερού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε!
Ρωτώντας πριν λίγες ημέρες το αρμόδιο τμήμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, τί γίνεται με την άδεια χρήσης νερού κι αν έχουμε κάποια εξέλιξη και μου απάντησαν πως δεν έχουμε κάτι νεώτερο. Μου είπαν, όμως, ότι έχει στείλει έγγραφο στις 12-11-2019 στην εισήγηση προϋπολογισμού έτους 2020 με τίτλο “παροχή υπηρεσίας ολοκληρωμένης καταγραφής δημοτικών αρδευτικών ζωνών δημοτικής ενότητας Μυστρά”, προκειμένου να λυθεί το θέμα της άδειας χρήσης νερού γιατί υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο Δήμο. Αναζήτησα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στον κωδικό “25”, που είναι για τα ανταποδοτικά έργα και δεν υπάρχει καμία εγγραφή για άδεια χρήσης νερού! Πείτε μας, πώς έχετε στο μυαλό σας να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες;».
Ωστόσο, παρά την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Καρμοίρη, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και μέχρι σήμερα, δεν δόθηκε κάποια επίσημη απάντηση για το θέμα από αρμόδια χείλη. Το ζήτημα του κλειστού κυκλώματος άρδευσης αποτελεί ένα μείζον ζήτημα τόσο για τον αγροτικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον έφορο παραευρώτιο κάμπο του Καραβά, όσο και για το περιβάλλον˙ ένα ζήτημα στο οποίο κάποτε οι υπεύθυνοι αιρετοί άρχοντες οφείλουν να εγκύψουν με προσοχή, σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Γιατί αυτή η αδιαφορία κατάντησε γραφική και νοσηρή. Ταυτόχρονα, όμως, κι οι τοπικές κοινωνίες κι οι ντόπιοι παραγωγοί οφείλουν να ενεργοποιηθούν, να κινητοποιηθούν δυναμικά και να διεκδικήσουν μεθοδικά, ασκώντας πίεση μεν, συνεργαζόμενοι, δε, με τις τοπικές Αρχές...
N.K._
φωτο: e-sparti.gr