Επιστολή-πρόταση Ν. Καρμοίρη στο Δ.Σ. Σπάρτης για τον Γεώργιο Περδικλώνη

12/07/2017

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Αξιότιμοι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αφορμώμενος από την εν εξελίξει έρευνα της ζωής και του έργου του αείμνηστου συμπολίτη μας Γεωργίου Θ. Περδικλώνη, την οποία πραγματοποιώ το τελευταίο διάστημα, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή για να σας καταθέσω τις προτάσεις μου.

Ο Γεώργιος Περδικλώνης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1928. Υπήρξε άνθρωπος πολυπράγμων, δυναμικός και δημιουργικός, καθώς ασχολήθηκε με το επιχειρείν, τη δημοσιογραφία και -ποικιλοτρόπως- τα κοινά, αποτελώντας ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της σπαρτιατικής κοινωνίας για σχεδόν τρεις δεκαετίες από το 1950 έως περίπου το 1980.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο καταπιάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα με την ταβέρνα του πατέρα του, Θεόδωρου. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ασχολήθηκε με την γαλακτοκομία, δημιουργώντας και λειτουργώντας για δεκαετίες τη δική του τυροκομική μονάδα στον Καραβά, όπου και διέμενε. Ταυτόχρονα με την τυροκομική παραγωγή για μικρό χρονικό διάστημα διατηρούσε κατάστημα στην πόλη της Σπάρτης όπου διέθετε τα προϊόντα που παρήγαγε , ενώ επίσης ασχολήθηκε και με την οινοποιία.

Κατά την δεκαετία του 1950 υπήρξε σημαντικός αθλητικός παράγοντας της τοπικής κοινωνίας. Ήταν ενεργό μέλος του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου και ιθύνων νους της αναβίωσης των πρώτων μεταπολεμικών Παλλακωνικών Αγώνων Στίβου που διεξήχθη-σαν στη λακωνική πρωτεύουσα στις αρχές του 50. Στα μέσα της δεκαετίας αποσχίστηκε από τον Σπαρτιατικό Γ.Σ. και ίδρυσε τον Αθλητικό Σύλλογο Σπάρτης ο «Λεωνίδας», πραγματοποιώντας τους αγώνες στίβου «Τα Λεωνίδεια»

Υπήρξε μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, τον οποίο υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από διάφορα πόστα (αντιπρόεδρος κ.ά) από το 1963 έως το 1977. Ως μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, μεταξύ άλλων, υπέβαλλε πρόταση στο Δήμο Σπάρτης και τον Εμπορικό Σύλλογο (με ταυτόχρονη κατάθεση συμβολικού ποσού!) για την ανέγερση προτομής του Ηλία Γκορτσολόγου.

Μεταξύ άλλων συλλόγων υπήρξε μέλος στον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, την Υπαίθριο Ζωή, την Πνευματική Εστία Σπάρτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά. Μάλιστα, όντας μέλος της Υπαιθρίου Ζωής ενστερνίστηκε την ιδέα τέλεσης των Δ Χαιρετισμών στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, για την διοργάνωση και την καθιέρωση των οποίων προσέφερε ετήσια χορηγία αφήνοντας ανάλογο κληροδότημα μετά το θάνατό του. Όσον αφορά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά αγκάλιασε την ιδέα της δημιουργίας του, προσφέροντας άμεσα από την ίδρυση του Συλλόγου τις γνώσεις και την εμπειρία του στα νεαρά ιδρυτικά του μέλη.

Ο Γεώργιος Περδικλώνης ανέπτυξε έντονη και τακτική ενασχόληση και με τον Τύπο. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στις τοπικές εφημερίδες και κυρίως στον εβδομαδιαίο «Λακωνικό Κήρυκα». Περί τα μέσα του 1960 ίδρυσε και εξέδιδε την «ΤΟΛΜΗ», τη δική του διμηνιαία εφημερίδα.

Πολιτεύτηκε ως δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης το 1954 και το 1959 χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το πείσμα και η θέληση για προσφορά στην πόλη και την κοινωνία της Σπάρτης των ώθησαν να πολιτευθεί ξανά ως δημοτικός σύμβουλος το 1964 στο πλευρό του Γεώργιου Σαϊνόπουλου. Η επιλογή του αυτή τον δικαίωσε αφού όχι μόνον εκλέχθηκε αλλά κατάφερε και να διακριθεί καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συνυποψηφίων του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τότε νέο εκλογικό νόμο για πρώτη φορά θεσπιζόταν η θέση του Αναπληρωτή Δημάρχου, δηλαδή Αντιδημάρχου, την οποία καταλάμβανε αυτόματα ο πρώτος σε σταυροδοσία Δημοτικός Σύμβουλος. Έτσι, ο Γεώργιος Περδικλώνης διετέλεσε ο πρώτος Αντιδήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Σπάρτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την έλευση της Δικτατορίας και την καθαίρεση του δημοκρατικά εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά την επαναφορά της Δημοκρατίας κατήλθε ως υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης στις εκλογές του 1974 και του 1978, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση και στις δύο αναμετρήσεις με μικρή διαφορά από τους αντιπάλους του. Λόγω του τότε ισχύοντος εκλογικού νόμου, όμως, δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε μία έδρα, κι έτσι αποσύρθηκε από τη δημόσια τοπική πολιτική σκηνή.

Ο Γεώργιος Περδικλώνης πέθανε σε ηλικία 68 ετών το Δεκέμβρη του 1996 στην Αθήνα, όπου και κηδεύτηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανεκπλήρωτο όραμά του υπήρξε η δημιουργία πολιτιστικών κέντρων σε Καραβά και Αιγιές. Σήμερα το όνομά του φέρει η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, ύστερα από σημαντική οικονομική δωρεά που κατέθεσε στη μνήμη του η σύζυγός του, Αναστασία.

Αξιότιμοι κ.κ. δημοτικοί Άρχοντες,

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Γεώργιος Περδικλώνης αποτέλεσε μία σημαντική και πολυδιάστατη προσωπικότητα της σύγχρονης Σπάρτης υπηρετώντας, όπως προαναφέρθηκε, ως πρώτος Αντιδήμαρχος στην Ιστορία του τον ιστορικό μας Δήμο.

Με αφορμή τα παραπάνω, καθώς και τη συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατό του, καταθέτω στο σεβαστό Σώμα την παρακάτω πρόταση:

- να δοθεί το όνομα του Γεωργίου Περδικλώνη σε μία οδό της πόλης μας,
αποτίοντας, έτσι, φόρο τιμής όχι μόνο σε εκείνον που υπήρξε ο πρώτος, αλλά τιμώντας γενικά στο πρόσωπό του το θεσμό του Αντιδημάρχου κι όλους όσοι διετέλεσαν σε αυτή την θέση˙ μία θέση που στο διάβα των ετών έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξελικτική πορεία και ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού.

Με τιμή,

Νίκος Ι. Καρμοίρης
Ιστορικός, ενεργός πολίτης
(Καραβάς, 29-5-2017)