Τα αρχεία του Δημοτικού Σχολείου Καραβά στα Γ.Α.Κ. Ν. Λακωνίας

Αρχεία του Δημοτικού Σχολείου Καραβά παρέδωσε στα ΓΑΚ Ν. Λακωνίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Πραγματοποιώντας εργασίες καθαρισμού στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καραβά ανακαλύφθηκαν φάκελοι με αρχειακό υλικό του οικείου δημοτικού σχολείου, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι στο γραφείο του δάσκαλου.

Με μία γρήγορη ματιά διαπίστωνε κανείς πως ο κύριος όγκος των αρχείων αφορούσε την τελευταία περίπου 20ετία λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου του οικισμού, ενώ υπήρχαν επίσης και ελάχιστα σκόρπια αρχεία παλαιότερων ετών. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και αρκετά φύλλα της εφημερίδας «Διδασκαλικό Βήμα», της ίδιας περιόδου.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του Δημοτικού Σχολείου Καραβά βρίσκεται και φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας από το 1999. Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά αναλογιζόμενο την αξία του αρχειακού υλικού θεώρησε πως αποτελούν το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που όφειλε να συμπληρώσει, παραδίδοντάς τα στα ΓΑΚ.

Έτσι, τα αρχεία τοποθετήθηκαν σε χαρτοκιβώτια και παραδόθηκαν στα ΓΑΚ Ν. Λακωνίας προς αρχειοθέτηση, φύλαξη και μελέτη. Την παράδοση του αρχειακού υλικού πραγματοποίησε εκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος του Συλλόγου, την Δευτέρα 25 Ιουλίου, στα γραφεία της Υπηρεσίας των ΓΑΚ (Βρασίδου 174, Σπάρτη). Αξίζει να σημειωθεί πως για την ενέργεια αυτή ενημερώθηκε εγγράφως η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας από τις 22/7.

Το Δημοτικό Σχολείο Καραβά ιδρύθηκε το 1952 ως 1/θέσιο δημοτικό σχολείο. Ως πρώτη σχολική αίθουσα λειτούργησε η οικία του Παναγιώτη Κ. Βαρβιτσιώτη, στην οποία φιλοξενήθηκαν μαθητές και διδάσκαλος έως την ανέγερση του σχολικού κτηρίου. Το 1954 εγκρίθηκε η δαπάνη για την κατασκευή του σχολικού κτηρίου, το οποίο στέγασε το σχολείο για όλα τα επόμενα χρόνια της λειτουργίας του. Επομένως, η μετεγκατάσταση στο νεοανεγερθέν κτήριο συνέβη κατόπιν του 1954, πιθανόν το 1955.

Το δημοτικό σχολείο του οικισμού λειτούργησε ως 2/θέσιο για μία εξαετία, από το 1980 έως το 1986. Ως δεύτερη σχολική αίθουσα χρησιμοποιήθηκε μισθωμένος χώρος του ενοριακού Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καραβά.

Το Δημοτικό Σχολείο Καραβά ανέστειλε οριστικά την εκπαιδευτική του δραστηριότητα το 1987 και συγχωνεύθηκε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης. Το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου συντηρείται και επισκευάζεται από τότε έως σήμερα με έξοδα και αποκλειστική ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.

Από το κλείσιμό του έως σήμερα, το Δημοτικό Σχολείο Καραβά λειτούργησε ως γραφείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, στις αρχές τις νέας χιλιετίας, όταν και παραχωρήθηκε από το Δήμο Μυστρά στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/παράρτημα Λακωνίας. Παράλληλα στέγαζε μέχρι πρόσφατα το Αγροτικό Ιατρείο του οικισμού. Το 2009 το κτήριο παραχωρήθηκε και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυστρά στον Πολιτιστικό Συλλόγου Καραβά. Πρόθεση του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου, μετατρέποντας ξανά το χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καραβά σε χώρο γνώσης και μόρφωσης.

Φωτογραφίες