Άρθρο-πρόταση του Νίκου Ι. Καρμοίρη
Ύστερα από την άνοδο της Α.Ε. Σπάρτης στην Football League η συζήτηση για το «γηπεδικό» έχει φουντώσει για τα καλά.
Το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης ? η φυσική έδρα της ομάδας ? αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για την μετάβαση της «Σπάρτης» από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι, παρά τις μέχρι σήμερα σημαντικές αδυναμίες, οι ιθύνοντες της ομάδας δείχνουν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τους σκοπέλους, ώστε το Δημοτικό Στάδιο να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κατά την προσεχή αγωνιστική περίοδο αγώνες επιπέδου Β’ Εθνικής.
Ωστόσο, το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης αποτελεί μία προσωρινή επιλογή, καθώς οι διοικούντες την Α.Ε. Σπάρτης φαίνεται πως οραματίζονται την δημιουργία ενός ιδιόκτητου γηπέδου. Η φίλαθλη Σπάρτη περιμένει, ελπίζει και νοιώθει πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιθυμεί να οδηγήσει την Α.Ε.Σ. σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Έτσι, αφήνοντας συχνά αυτή την αίσθηση, ο ισχυρός άνδρας της ομάδας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει στα μεγαλόπνοα σχέδιά του την δημιουργία ενός ιδιόκτητου γηπέδου για την ομάδα.
Οι φήμες για τη θέση του επικείμενου γηπέδου ποικίλουν, συγκεντρώνοντας αρκετές ενστάσεις. Η πλειοψηφία αυτών εστιάζει στη χιλιομετρική απόσταση από την πόλη. Αν, λοιπόν, το νέο γήπεδο της ομάδας δεν δύναται να οικοδομηθεί εντός των ορίων της πόλης, τότε δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτή παραπάνω από 5χλμ. Έτσι, μία επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση είναι η περιοχή του Καραβά? μία πρόταση που απαριθμεί πολλούς και σημαντικούς λόγους για να κεντρίσει το ενδιαφέρον!
Οι 4 λόγοι:
i] Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Η είσοδος του οικισμού απέχει 4,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Σπάρτης, γεγονός το οποίο μεταφράζεται χρονικά σε 6-7 λεπτά. Αντίστοιχα, ο οικισμός απέχει 3,5 χιλιόμετρα από την έξοδο του νέου αυτοκινητοδρόμου Σπάρτη-Λεύκτρο, δηλαδή απόσταση περίπου ίσης των 4-5 λεπτών. Αξίζει να σημειωθεί πως προς τον Καραβά οδηγεί ο δρόμος της Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης, ένας φαρδύς, άνετος δρόμος, κατασκευασμένος στις αρχές της νέας χιλιετίας, που παρέχει ασφάλεια και εύκολη κι άμεση πρόσβαση.
ii] Απεριόριστες χωροταξικές δυνατότητες. Η επαρχιακή οδός Σπάρτης-Μεγαλόπολης διέρχεται από τον κάμπο του Καραβά, μετατρέποντας τα αγροτεμάχια σε οικόπεδα με πρόσοψη στον δρόμο. Υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα «παρθένου» εδάφους που δίνουν την δυνατότητα χωροταξικής ελευθερίας και ευελιξίας. Υπολογίζεται πως σε μία έκταση 12-15 στρεμμάτων μπορεί να ανεγερθεί γήπεδο με παρκινγκ, ενώ θα υπάρχει μελλοντικά η δυνατότητα δημιουργίας βοηθητικών γηπέδων ή και κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης για να στεγαστεί και το μπασκετικό τμήμα της ομάδας! Σε αντίθεση με άλλες θέσεις που φαίνεται να έχουν εξεταστεί, η συγκεκριμένη θέση προσφέρεται λόγω πλήθους χωροταξικών δυνατοτήτων, καθώς οι μελετητές και οι κατασκευαστές θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν, χωρίς περιορισμούς?
iii] Άμεσα ορατό αξιοθέατο για τον επισκέπτη. Είναι δεδομένο πως το γήπεδο της «Σπάρτης» θα αποτελέσει ένα σύγχρονο αξιοθέατο για τους επισκέπτες της περιοχής. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορατή τόσο από τον νέο αυτοκινητόδρομο Σπάρτη-Λεύκτρο, όσο και από την παράκαμψη των Βουτιάνων (Ε.Ο. Σπάρτης-Τρίπολης). Έτσι το γήπεδο θα γίνεται άμεσα ορατό στους επισκέπτες που κατευθύνονται προς την πόλη από τις δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην βασικής της είσοδο. Μάλιστα, όντας φωτισμένο κατά τις νυχτερινές ώρες θα αναδεικνύεται ακόμη εντονότερα προσελκύοντας την προσοχή του προς Σπάρτη ταξιδιώτη!
iv] Ιστορία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Περιβάλλον. Ο ποταμός Ευρώτας προσεγγίζει την Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης στην θέση του Καραβά. Ο Ευρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Σπάρτη κι έτσι, μία ενδεχόμενη κατασκευή του γηπέδου της Α.Ε.Σ. ακριβώς πλάι στον ιστορικό ποταμό θα αποτελέσει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την Αθλητική Ένωση Σπάρτης. Συνάμα, θα μπορούσε, ίσως, να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ενός παραευρώτιου πάρκου δίπλα από το γήπεδο. Παράλληλα, η περιοχή βρίσκεται δίπλα τόσο στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης (στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες αναδεικνύοντάς την) όσο και στο χώρο του επικείμενου(;) Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης (οικόπεδο ΦΙΞ). Έτσι, μπορεί μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα «τετράγωνο ενδιαφέροντος» για τον φίλαθλο-επισκέπτη-τουρίστα που θα συνδυάζει το τετράπτυχο Ιστορία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Περιβάλλον!
---------------------------------------------------------
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναλαμβάνοντας τις τύχες της Α.Ε. Σπάρτης «κληρονόμησε» και το τεράστιο brand name που συνοδεύει το όνομα «Σπάρτη». Αυτό σημαίνει πως η ομάδα, λόγω ισχυρού ονόματος, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον φιλάθλων όχι μόνο εκτός Λακωνίας, αλλά -κυρίως- ακόμη κι εκτός ελληνικών συνόρων. Το συχνό κι έντονο ενδιαφέρον του αδελφοποιημένου Τάραντα για την ομάδα μας αποτελεί ίσως το τρανότερο παράδειγμα.
Αν, μάλιστα, η Α.Ε.Σ. πετύχει μελλοντικά μία ενδεχόμενη έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ίσως προσελκύσει όχι μόνο διεθνείς χορηγίες, αλλά ακόμη εντονότερο φίλαθλο ενδιαφέρον, τραβώντας τα βλέμματα διεθνώς. Αυτό συνεπάγεται πως οι επισκέπτες της πόλης θα εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφτούν το γήπεδο της? SPARTA F.C., καθιστώντας το καθημερινώς ένα «ζωντανό» γήπεδο! Έτσι, το γήπεδο της Α.Ε. Σπάρτης θα δύναται να γίνει το μοναδικό επισκέψιμο γήπεδο της χώρας!
Το όραμα ανάπτυξης:
Την ανωτέρω σκέψη μπορεί να ενισχύσει το προαναφερθέν τετράπτυχο Ιστορία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Περιβάλλον με την εξής πρόταση:
α) Το ιδιόκτητο γήπεδο της «Σπάρτης» θα μπορούσε να συνδυάσει κατά τον σχεδιασμό του τεχνικά χαρακτηριστικά ή στοιχεία εμπνευσμένα από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Σπάρτης, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο πλαίσιο της προτεινόμενης θέσης.
β) Θα μπορούσε, επίσης, να φέρει εμπορικό όνομα τύπου ?300 Αrena? ή κάτι παρεμφερές, προσελκύοντας το τουριστικό ενδιαφέρον, απόρροια της «Χολιγουντιανής» υπερδιαφήμισης!
γ) Όπως είθισται να συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το γήπεδο θα μπορούσε να φιλοξενεί «Μουσείο της Ιστορίας της Α.Ε. Σπάρτης», αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της ομάδας.
δ) Είναι γνωστό πως η κινητική αγωγή και ο αθλητισμός έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην Σπάρτη της αρχαιότητας. Η Α.Ε. Σπάρτης και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ερχόμενοι σε συνεργασία με επιστημονικούς (κι άλλους αρμόδιους) φορείς της περιοχής μας θα μπορούσαν να πρωτοτυπήσουν στεγάζοντας στο ιδιόκτητο γήπεδο της Α.Ε.Σ. ένα θεματικό μουσείο! Ένα «Μουσείο Ιστορίας του Αθλητισμού στην Σπάρτη από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι βέβαιο πως θα κέντριζε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου φάσματος επισκεπτών.
------------------------------------------------------
Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο πως το ισχυρό brand name σε συνδυασμό με το τετράπτυχο Ιστορία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Περιβάλλον ? το οποίο θα εξασφαλίζεται από ένα «τετράγωνο ενδιαφέροντος» που θα συνδέει το Γήπεδο-Μουσείο με τον Ευρώτα, την Αρχαία Σπάρτη και το επικείμενο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης ? θα αποτελέσει έναν ισχυρό άξονα ανάπτυξης της περιοχής της Λακεδαίμονος, ικανό να προσελκύσει επισκέπτες και να δώσει νέα διάσταση στην περιοχή.
Ας αποτελέσει, λοιπόν, αυτό το άρθρο τροφή για σκέψη για τους διοικούντες την Αθλητική Ένωση Σπάρτης, ευελπιστώντας πως θα λάβουν την ανωτέρω πολύπλευρη πρόταση υπ’ όψη κατά τον σχεδιασμό τους όσον αφορά το «γηπεδικό» ζήτημα.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ίσως έχει την ευκαιρία να γράψει Ιστορία στην Σπάρτη, όχι μόνο στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και της ευρύτερης πολιτισμικής ανάπτυξης με ένα γήπεδο κόσμημα για την Λακωνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα!
* 13-5-20216