- Σημαντική παρουσία των Α.Γ.Π. και ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. στον Καραβά -
Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο λόγος για τον κ. Θοδωρή Χαμάκο, Πρόεδρο του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου και Γ. Γραμματέα του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην επιστημονική ημερίδα για το Γεφύρι του Κόπανου τον περασμένο Νοέμβριο, επισκέφτηκε και το έτερο γεφύρι που βρίσκεται στον Καραβα, εκείνο του Περδικάρη.
Μία μέρα μετά την επιστημονική ημερίδα (8/11/2015), συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, επισκέφτηκε το Γεφύρι του Περδικάρη, καταγράφοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και μετρώντας τις διαστάσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χαμάκος επιτελεί ένα σπουδαίο έργο όσον αφορά την καταγραφή, διάσωση, προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και της τέχνης της γεφυροποιίας τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματοποιώντας μια επίμονη κι επίπονη προσπάθειά που αξίζει αναγνώρισης και επαίνων. Μάλιστα, τα ενδιαφέροντά του σχετικά με τα πετρογέφυρα έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη κι εκτός των ελληνικών συνόρων!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
O Περδικάρης είναι παραπόταμος του Ευρώτα, ο οποίος περνάει από τον Καραβά (η ονοματοδοσία του δεν είναι γνωστή στους σημερινούς κατοίκους του οικισμού). Η Γέφυρα του Περδικάρη είναι τρίτοξη και γεφυρώνει την παλαιά Ε.Ο. Σπάρτης?Μεγαλόπολης, η οποία διέρχεται από τον οικισμό μας. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού, 200 περίπου μέτρα από την Πλατεία. Το έτος κατασκευής της παραμένει άγνωστο. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι αποτελεί ένα πιο σύγχρονο στην εποχή μας πέτρινο γεφύρι, πιθανόν κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Τα τρία τόξα του γεφυριού είναι ισομεγέθη και ισοϋψή. Τα βάθρα πατάνε σε μεγάλες κυκλικές βάσεις με καμπυλωτό σχήμα, που συγχρόνως είναι και πρόβολοι. Τα δύο ακρόβαθρά του ακουμπάνε σε χωμάτινο έδαφος, με τα στηθαία (που ίσως είναι μεταγενέστερη κατασκευή) να είναι καλυμμένα από λεπτό στρώμα τσιμέντου.
Το 2011 γκρεμίστηκε ένα μέρος του στηθαίου του γεφυριού, λόγω της φθοράς του χρόνου. Τότε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά με άμεση παρέμβασή του προς το Δήμο Σπάρτης ζήτησε όχι μόνο την επισκευή του τμήματος που είχε πέσει, αλλά και την αποκατάσταση του με τα υπάρχοντα δομικά υλικά, τα οποία βρίσκονταν πεσμένα στην κοίτη του παραποτάμου. Στόχος ήταν να μην απολέσει το Γεφύρι του Περδικάρη την φυσιογνωμία του. Μάλιστα, η τότε δημοτική Αρχή κατανόησε την σπουδαιότητα της πολιτισμικής παρέμβασης του Συλλόγου και ανταποκρίθηκε με ταχείες ενέργειες στο αίτημα.
Οι ανωτέρω φωτογραφίες μαζί με βίντεο δημοσιεύτηκαν στο προφίλ του κ. Χαμάκου στο facebook στις 24 Ιανουαρίου 2016 (φωτο: Α.Γ.Π.)
Άποψη της Γέφυρας του Περδικάρη (φώτο: e-karavas.gr)
Φωτογραφία μετά την πτώση του στηθαίου - 2011 (φώτο: e-karavas.gr)
Στιγμιότυπο από τις εργασίες αποκατάστασης - 2011 (φώτο: e-karavas.gr)