Οπτικές ίνες τοποθετήθηκαν στον Καραβά

Ανανέωση κι αναβάθμιση του δικτύου τηλεπικοινωνιών πραγματοποιήθηκε από τον ΟΤΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Καραβά. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες τοποθέτησης δικτύου οπτικών ινών κατά μήκος του οικισμού μας, στις αρχές του έτους, κατά την περίοδο 18 με 25 Ιανουαρίου 2016.
   
Το δίκτυο οπτικών ινών τοποθετήθηκε στον βασικό οδικό άξονα του χωριού, που αποτελεί τμήμα της Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης. Σημειώνεται, τέλος, πως οι εργασίες ξεκίνησαν από την βόρεια είσοδο του Καραβά με κατεύθυνση προς τη Σπάρτη, όπου και συνεχίστηκαν εντός της λακωνικής πρωτεύουσας.
   
Τι είναι οι οπτικές ίνες;

Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 8μm, όπου από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα υπό μορφή φωτός. Συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια. Ένα καλώδιο οπτικών ινών περιέχει μέσα του 10άδες ή και 100άδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες με διάμετρο μικρότερη και από μία τρίχα. Οι ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων μέσω των οπτικών ινών, αφού τα δεδομένα ταξιδεύουν υπό μορφή φωτός, είναι τεράστια (όσο η ταχύτητα του φωτός).
   
Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται κι ερευνά τις δυνατότητες και εφαρμογές των οπτικών ινών. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται ευρέως σε δίκτυα επικοινωνιών και επιτρέπουν τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερο εύρος ζώνης (ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων) σε σχέση με άλλες μορφές μετάδοσης σημάτων, όπως ο χαλκός.
   
Οι οπτικές ίνες άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, έχοντας πάρα πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιούνται για φωτισμό και φωταγώγηση (π.χ. καταστημάτων, έργων τέχνης κ.ά.), ενώ βρίσκουν επίσης μεγάλη εφαρμογή στην ιατρική. Ωστόσο, σήμερα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις τηλεπικοινωνίες και σε διαφόρων τύπων δίκτυα.
   
Η χρήση των οπτικών ινών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έφερε την επανάσταση στις επικοινωνίες για πολλούς λόγους:
 - Με την βοήθεια μιας ίνας μπορούμε να μεταφέρουμε ταυτόχρονα και χωρίς παρεμβολές χιλιάδες τηλεφωνήματα και δεκάδες εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών.
 - Ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να αντικαταστήσει χάλκινο καλώδιο δεκαπλάσιας διαμέτρου και τριακονταπλάσιου βάρους.
 - Κατά την διάρκεια μετάδοσης της πληροφορίας δεν υπάρχουν παράσιτα.
 - Είναι δύσκολη η υποκλοπή των δεδομένων (τοποθέτηση κοριών).
 - Δυνατότητα παραγωγής από κάθε χώρα με αποτέλεσμα η απεξάρτηση από τις χώρες που παράγουν χαλκό.
   
Πως λειτουργούν οι οπτικές ίνες:
Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. Ο πομπός, μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή, σε ψηφιακά κύματα φωτός. Ο δέκτης, αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.
   
Υπάρχουν δύο τύποι οπτικών ινών:
    - οι απλού τύπου (single-mode), τα κύματα φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή και μπορούμε να στείλουμε δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις.
    - οι πολλαπλού τύπου (multi-mode), είναι πιο «χοντρές» από τις απλού τύπου, αλλά μπορούν να στείλουν παράλληλα, σε ξεχωριστό μονοπάτι, πολλά κύματα φωτός.
   
Πλεονεκτήματα οπτικών ινών:
1) μπορούν να μεταφέρουν παράλληλα πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε σχέση με το χάλκινο καλώδιο,
2) η μεταφορά των δεδομένων γίνεται γρηγορότερα,
3) είναι λιγότερο ευάλωτα τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσα τους, σε παρεμβολές
4) είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από το χάλκινο καλώδιο.
5) τα δεδομένα μεταδίδονται ψηφιακά: άρα πιο γρήγορη κωδικοποίηση - αποκωδικοποίηση δεδομένων, σχεδόν καθόλου απώλειες δεδομένων.
   
Μειονεκτήματα οπτικών ινών:
1) είναι πιο ακριβές,
2) είναι πιο δύσκολη η εγκατάστασή τους,
3) είναι πιο εύθραυστες,
4) δεν μπορούμε να τις λυγίζουμε πολύ, θα πρέπει να τις εγκαθιστούμε με ελαφριά κλίση, γιατί αλλιώς θα έχουμε απώλειες.
  

20160121 132501

    

20160121 133031