Στο φως ξανά το Γεφύρι του Κόπανου

Το Γεφύρι του Κόπανου υπολογίζεται πως χτίστηκε στα μέσα περίπου του 18ου και γκρεμίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν πέτρινο, τοξωτό και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία της Λακεδαίμονος με την γειτονική Αρκαδία.

 
Το εν λόγω Γεφύρι αποτελεί το έμβλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά από την ίδρυσή του (1983) έως σήμερα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από το 2011, ο Σύλλογος μας επιδιώκει την ανάδειξη του σπουδαιότερου μνημείου του Ευρώτα μέσα από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες.
 
Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 εθελοντικός καθαρισμός στο Γεφύρι του Κόπανου από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής άδειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Μάλιστα, διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες, ως προς τον τρόπο και τα μέσα εκτέλεσης των εργασιών, εντεταλμένης υπαλλήλου της Υπηρεσίας.
 
Η μικρή εθελοντική ομάδα του οικισμού του Καραβά που βρέθηκε στο χώρο του Γεφυριού με δυσκολία διέκρινε το ακριβές σημείο που βρισκόταν το μνημείο, καθώς ήταν καλυμμένο με πυκνή και οργιώδη βλάστηση, σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν ορατό! 
 
Ύστερα από μερικές ώρες δουλειάς το κομμάτι του Γεφυριού που διασώζεται άρχισε σιγά σιγά να κάνει την εμφάνισή του. Σταδιακά, αντίκρισε τις ακτίνες του ήλιου και η μία μικρή καμάρα που έχει διασωθεί.  Έτσι, τα κατάλοιπα του Γεφυριού του Κόπανου ήρθαν ξανά στο φως ύστερα από πολλές δεκαετίες. 
 
Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, αλλά και συνάμα εντυπωσιακή, η στιγμή που το Γεφύρι άρχιζε να ξεπροβάλει? κυρίως η στιγμή που φανερώθηκε η μία καμάρα. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα του καθαρισμού που κατέστησε πλέον το Γεφύρι ορατό. Θαυμασμό προκαλεί και η σύγκριση του πριν και του μετά, μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του καθαρισμού!   
 
Οι εργασίες εξελίχθηκαν ομαλώς, υπό την πλήρη ασφάλεια και προστασία τόσο για το ίδιο το μνημείο, όσο για τους συμμετέχοντες στον καθαρισμό. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν χειρονακτικά μέσα, ενώ γεωργικός ελκυστήρας χρησιμοποιήθηκε μόνο για την απομάκρυνση και αποκομιδή του μεγάλου όγκου βλάστησης περιμετρικά και σε απόσταση από το μνημείο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν των μελών του Συλλόγου μας, μέρος στον καθαρισμό έλαβαν ο συγχωριανός μας Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Σπάρτης κ. Γιάννης Καρμοίρης, ο αρχιτέκτονας και μέλος του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης κ. Γιώργος Γιαξόγλου και ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παρασκευάς Ματάλας. Από την πλευρά της ΕΦ.Α.ΛΑΚ την επίβλεψη πραγματοποίησε η Αρχαιολόγος κα. Ευαγγελία Ελευθερίου.
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά ξετυλίγει το κουβάρι της Ιστορίας και επιχειρεί να προβάλει το ιστορικό, αλλά ξεχασμένο, Γεφύρι του Κόπανου. Ο καθαρισμός του ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς σημαντικών δράσεων που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος μας με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του.
 
Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά