Στα ψηλά του Πάρνωνα φυτρώνουν οι υπέρκαρποι της υγείας

Του Κώστα Τσαούση [πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ]

 
Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό το «ψηλά στον Πάρνωνα» - στην ορεινή Βαρβίτσα των 1.270 ?έτρων- ?ου έφερνε στο ?υαλό ένα παλιό και αγαπη?ένο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, την «Ανδρο?έδα» του 1995. «Αϊντε εκεί ψηλά στην άκαρπη Μελούνα / άιντε φύτρωσε, φύτρωσε ?ια παπαρούνα». Στον Πάρνωνα, ό?ως, σε αντίθεση ?ε τη Μελούνα δεν φύτρωσε ?ια παπαρούνα αλλά πολλά-πολλά στρέ??ατα καλλιεργη?ένων χωραφιών ?ε φρέσκους, ευεργετικούς για την υγεία υπερκαρπούς όπως το γκότζι ?πέρι, το ?ύρτιλο και η αρώνια. 
 
Η καλλιέργεια στον Πάρνωνα έχει ?ια ιδιαιτερότητα σε σχέση ?ε ανάλογες καλλιέργειες σε άλλα ?έρη της χώρας. Η ιδιαιτερότητά της έχει να κάνει ?ε δύο πράγ?ατα: α) Οι ε?πνευστές της όλης προσπάθειας είναι ένα νέο ζευγάρι -λίγο πάνω από τα 30 και οι δυο τους- που έχουν δη?ιουργήσει τη δική τους εταιρεία, την Υγαία, και βρίσκονται ενταγ?ένοι στο πλαίσιο του προγρά??ατος «egg» της Eurobank και του Corallia και β) οι ιδρυτές της Υγαία δεν ?ένουν ?όνο στη καλλιέργεια αλλά επιδιώκουν, πάνω απ’ όλα, να κάνουν επώνυ?ο το προϊόν τους και το brand name τους να είναι εύκολα αναγνωρίσι?ο στην αγορά.
 
Με λίγα λόγια, δεν είναι απλώς δύο νέοι σε ηλικία αλλά και σε διαδρο?ή καλλιεργητές, αλλά επιχειρη?ατίες που ενδιαφέρονται να κάνουν πράξη την καινοτο?ία σε όλα τα επίπεδα. 
 
Ας πάρου?ε, ό?ως, τα πράγ?ατα ?ε τη σειρά τους: ο Αλέξανδρος Βλήτας και η Κωνσταντίνα Κοσ?ά είναι ένα ζευγάρι 30άρηδων -έχουν ενωθεί ?ε τα ιερά δεσ?ά του γά?ου- που ζει στη Σπάρτη. Εκείνος, τεχνολόγος γεωπονίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας, νυν ΤΕΙ Θεσσαλίας). Εκείνη, οδοντίατρος. Και οι δυο τους ?πήκαν ?προστά στην έρευνα και εντέλει πήραν τις τελικές αποφάσεις για το τι και το πώς θα καλλιεργήσουν στα ιδιόκτητα χωράφια τους, για το πώς θα προβάλουν και θα προωθήσουν το προϊόν τους και κυρίως πώς θα καταφέρουν να αφήσουν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπω?α στην αγορά των υπερκαρπών. 
 
Το ζευγάρι είχε την υποστήριξη της οικογένειας του Αλέξανδρου: η συσσωρευ?ένη οικογενειακή γνώση αλλά και ε?πειρία στις καλλιέργειες ?έτρησαν και ?άλιστα αρκετά για το τελικό αποτέλεσ?α. 
 
Ο Αλέξανδρος, που ασχολείται επαγγελ?ατικά ?ε τα γεωργικά ?ηχανή?ατα, στις αρχές του 2011 -και όταν η κρίση στην Ελλάδα είχε πλέον επηρεάσει ση?αντικά τον το?έα της επαγγελ?ατικής του ενασχόλησης- άρχισε να αναρωτιέται τι περισσότερο ή τι διαφορετικό θα ?πορούσε να κάνει προκει?ένου να αποκαταστήσει το χα?ένο του εισόδη?α. Η πρώτη ιδέα ?ετά από ένα καλό ψάξι?ο ήταν η καλλιέργεια ρίγανης. Είπε την ιδέα στον πατέρα του, συ?φώνη σαν και κάποια ?έρα ξεκίνησαν οι δυο τους για το βουνό για να διαπιστώσουν ιδίοις ό??ασι τι είχε απο?είνει από τα οικογενειακά κτή?ατα - «και ειδικά εκείνο το κτή?α του προπάππου και παππού που έσπερναν ?ε σιτάρι στην εποχή της κατοχής και στο οποίο ακό?η και ο πατέρας ?ου είχε πάνω από 20 χρόνια να πάει», ?ας λέει ο Αλέξανδρος. «Το κτή?α ήταν σχεδόν εγκαταλει??ένο. Ξεκινήσα?ε δειλά-δειλά φυτεύοντας 4.000 φυτά ρίγανης».
 
Μετά από περίπου έναν χρόνο ήρθε η συνάντηση που άλλαξε τη ζωή τους. Σε ?ια έκθεση είχαν την ευκαιρία να ?άθουν για τα φυτά ?ύρτιλο, γκότζι ?πέρι και αρώνια. Υστερα από πολλή έρευνα στο ?ιαδίκτυο σχετικά ?ε τις ιδιότητες, τον τρόπο καλλιέργειας, τις συνθήκες ανάπτυξης και παραγωγής αλλά και την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού είδαν πως αυτό που για την ελληνική αγορά φρούτων ήταν κάτι νέο σε άλλες χώρες της Α?ερικής και της Ευρώπης αποτελούσε αναπόσπαστη διατροφική συνήθεια ?ε ?εγάλη ε?πορική και οικονο?ική αξία.
 
Κάπως έτσι, σε εκείνη την πλαγιά του Πάρνωνα σε υψό?ετρο 1.270 ?έτρων, στο «?ετερίζι» που έλεγε ο παππούς του Αλέξανδρου, γεννήθηκε η δική τους φρέσκια και δυνα?ική ιδέα, η Υγαία, ?ια πρότυπη καλλιέργεια φρέσκων φρούτων ευεργετικών για την υγεία. 
 
Σή?ερα, ο Αλέξανδρος και η Κωνσταντίνα, δίχως να έχουν εγκαταλείψει τις κύριες επαγγελ?ατικές ενασχολήσεις τους, ?πορούν να είναι περήφανοι ότι διαθέτουν στην αγορά συσκευασ?ένο φρέσκο προϊόν -από τις αρχές του καλοκαιριού έως και τις αρχές του φθινοπώρου, αν βοηθά ο καιρός- και να προετοι?άζονται να εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς για ολόκληρο τον χρόνο (σε αποξηρα?ένη ?ορφή). Επιπλέον, είναι περήφανοι για τη λι?νοδεξα?ενή των 1.000 τόνων που κατάφεραν να κατασκευάσουν στο κτή?α και να είναι αυτάρκης η καλλιέργειά τους ως προς το νερό. Με άλλα λόγια, νερό από τη φύση και άρδευση ?ε φυσική ροή χωρίς κατανάλωση ενέργειας. Και δεν είναι ?όνο αυτό, ετοιμάζουν ήδη το «πράσινο σπίτι» προκει?ένου ο επισκέπτης να ?πορεί να βιώσει πάνω στον Πάρνωνα και δίπλα στην καλλιέργεια ?ια ξεχωριστή ε?πειρία. 
 
Οπως εξηγεί ο Αλέξανδρος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγχειρή?ατός τους έχουν να κάνουν: α) ?ε την επιλογή της καλλιέργειας ?ε βάση το ?ικροκλί?α της περιοχής (ιδανικό βιοκλί?α για τα συγκεκρι?ένα φρούτα), β) ?ε επιλεγ?ένες ποικιλίες φυτών (βέλτιστη γεύση, άρω?α, ?έγεθος), γ) ?ε τη βιολογική καλλιέργεια (χα?ηλές ενεργειακές απαιτήσεις και εκ?ετάλλευση φυσικών πόρων), δ) ?ε τη φυσική ανάπτυξη των φυτών χωρίς τη χρήση φαρ?άκων και χη?ικών, ε) ?ε τη συγκο?ιδή ?ε τα χέρια αλλά και τη συνεχή έρευνα γύρω από ?εθόδους καλλιέργειας/ συγκο?ιδής/ ?εταποίησης και, τέλος, ?ε την ενσω?άτωση νέων τεχνολογιών για 365 η?ερών παρακολούθηση της καλλιέργειας και καταγραφής δεδο?ένων (σένσορες, ?ετεωρολογικοί σταθ?οί).
 
*Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το ένθετο «Business Stories» της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής 22-3-2015.

* Η Κωνσταντίνα Κοσμά έλκει καταγωγή από τον Καραβά
 

11081110 10204745269644365 358444599766371673 n