Το "success-story" του Καραβά (Μέρος 2o)
Σε συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο μας και επιστρέφοντας το ρολόι του χρόνου τέσσερις δεκαετίες πίσω, οι σημερινοί πατεράδες μας και παππούδες μας, αποφάσισαν από κοινού να ιδρύσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καραβά. Δυο ήταν οι βασικοί λόγοι που ιδρύθηκε ο Σύλλογος του χωριού.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την γενικότερη τάση της τότε εποχής, που ήταν θα λέγαμε «της μόδας» η ίδρυση Συλλόγων, Σωματείων, Ομάδων και Συνεταιρισμών. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος έχει να κάνει με τον Καραβά, που από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα δεν ήταν ποτέ «Κοινότητα» ή στην συνέχεια «Δημοτικό Διαμέρισμα», αλλά «Οικισμός». Και μάλιστα «οικισμός» χωρισμένος στα τρία, Καραβάς Τρύπης, Καραβάς Λογγάστρας και Καραβάς Σουστιάνων, γεγονός το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα στον διευρυμένο Δήμο της Σπάρτης, πράγμα μοναδικό σε όλη την επικράτεια.
Στο παρόν άρθρο δεν θα αναφερθούμε για το εάν είναι σωστή η απόφαση αυτή ή όχι, αλλά στο τί σημαίνει πρακτικά αυτό για τις ζωές των κατοίκων του χωριού. Για να γίνει ένα ολοκληρωμένο έργο στο χωριό θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα τρία δημοτικά διαμερίσματα και κάθε ένα από αυτά να συμμετέχει σε ένα ποσοστό στην υλοποίηση του έργο. Όπως όλοι καταλαβαίνουν αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του χωριού.
Αυτή την ιδιομορφία την κατανόησαν πλήρως οι κάτοικοι του χωριού και μονιασμένα προχώρησαν στην ίδρυση του Συλλόγου στις αρχές της δεκαετίας του 80΄ με στόχο να καλύψουν το παραπάνω κενό. Με αποτέλεσμα ο Σύλλογος εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία επί σειρά ετών, να παίζει ταυτόχρονα και τον συνδετικό κρίκο, τον συνομιλητή, με την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση.
Πολύ πλούσιο και με συνεχή παρουσία το Πολιτιστικό έργο του Συλλόγου, όπως πανηγύρια, αποκριάτικοι χοροί, παιδικές γιορτές, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ανακυκλώσεις, αγώνες ποδοσφαίρου και πολλά άλλα. Παράλληλα, σπουδαίο το τεχνικό έργο του Συλλόγου, που αθροιστικά ξεπερνά τις 500.000 ευρώ σε υλοποιήσιμα έργα, όπως γεώτρηση, πλατεία, φωτισμός, κυλικείο, συντήρηση Σχολείου και Εκκλησίας , πλακοστρώσεις και διάφορα άλλα έργα μεγαλύτερης και μικρότερης αξίας, σχεδόν πάντα με την εθελοντική βοήθεια των κατοίκων του χωριού.
Την τελευταία πενταετία έχοντας περάσει ο Σύλλογος σε πιο νέα άτομα του χωριού, σε συνεργασία πάντα με τα παλιότερα μέλη του, εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Αρχικά δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του χωριού «e-karavas.gr», με αρκετά άτομα του χωριού μας να έχουν συχνή επαφή με όλα τα τοπικά ΜΜΕ και όχι μόνο. Στην συνέχεια δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη σελίδα στο «facebook», ενώ τελευταίο απόκτημα του Συλλόγου είναι η μηνιαία εφημερίδα «Το Γεφύρι».
Ας ελπίσουμε πως και το 2015 θα φέρει κουράγιο και δύναμη στους κατοίκους του χωριού μας να συνεχίσουν να γράφουν με τον ίδιο ρυθμό χρυσές σελίδες στο περιβόητο ?Success story? του Καραβά.
Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!
Στράτης Σαραντάκος,
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
stratis.sarantakos@gmail.com
Ιανουάριος 2015
Πηγή: «Το Γεφύρι», εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά