Το "success-story" του Καραβά (Μέρος 1o)
Ο Καραβάς είναι ένα μικρός οικισμός 200 περίπου κατοίκων που έχει χτιστεί μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικά από τις όχθες του ποταμού Ευρώτα και απέχει μόλις 4 Km από την πόλη της Σπάρτης. Το χωριό είναι ένα καινούργιο σχετικά χωριό, καθώς τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κτίζονται από την δεκαετία του 50’ και μετά. Αιτία για να δημιουργηθεί το χωριό ήταν ο εύφορος κάμπος του χωριού δίπλα από τον Ευρώτα. Οι κάτοικοι των διπλανών χωριών, Τρύπη, Αγία Ειρήνη, Λογγάστρα και Σουστιάνοι κατά κύριο λόγο, είχαν αρχικά «καλύβια» στον κάμπο του Καραβά ώστε να καλλιεργούν τα χωράφια τους και στην συνέχεια τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κτίζονται πέριξ της Επαρχιακού Οδού Σπάρτης- Καστορίου.
Στις δεκαετίες του 60’, 70’ και 80’, ο Καραβάς άνθιζε οικονομικά, καθώς ο «Πορτοκαλής χρυσός», το Πορτοκάλι, είχε πολύ μεγάλη ζήτηση και μέσα σε έναν χρόνο ένας παραγωγός μπορούσε να αγοράσει από την ετήσια σοδιά του οικόπεδό ή διαμέρισμά σε περίοπτη θέση στην Σπάρτη. Ταυτόχρονα και με το «Ελαιόλαδο» ως συμπληρωματικό εισόδημα, οι κάτοικοι του χωριού ζούσαν μια άνετη οικονομική ζωή και αυτοί και τα παιδιά τους.
Από τις αρχές τις δεκαετίας του 90’ με την «κατάρρευση των τιμών του Πορτοκαλιού» και την στασιμότητα στις τιμές του ελαιολάδου, και παράλληλα τον ταυτόχρονο διπλασιασμό των εξόδων καλλιέργειας, ο Καραβάς και οι κάτοικοι του από την οικονομική άνθιση βρέθηκαν στην παρακμή και την απόγνωση.
Και μέσα σε όλα αυτά, είχαμε την χαριστική βολή για το χωριό « Η κρίση των Μνημονίων» την τελευταία πενταετία. Φόροι, χαράτσια, μείωση μισθών και συντάξεων ήρθαν να εξαφανίσουν τους κόπους και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στα πρώτα στάδια της κρίσης προσπάθησα αρκετές φορές να προειδοποιήσω τους συγχωριανούς μου για το τι θα συμβεί στο μέλλον, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, χωρίς όμως επιτυχία. Ως αντίλογο μου λέγανε «πρόσεχε τι λες γιατί θα εκτεθείς» ή «μην τρομοκρατείς τον κόσμο» λες και εγώ ήμουν τρομοκράτης χειρότερος από τον Ξηρό ή τον Μαζιώτη.
Μάλιστα, προσπάθησα να πείσω κάποιους κατοίκους να κάνουμε μια ημερίδα για τα αγροτικά ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για «Νέες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας» χωρίς επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Μπορεί το «παρελθόν να ήταν όμορφο, το παρόν δύσκολο και το μέλλον ακόμα δυσκολότερο», όμως ο Καραβάς και οι κάτοικοι του έχουν δείξει μέχρι και σήμερα πως δύσκολα λυγίζουν και στο τέλος βγαίνουν πάντα νικητές. Φωτεινός «φάρος» που οδηγεί του κατοίκους του Καραβά είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που βαδίζει στην 4η δεκαετία της ζωής του με πλούσιο και ξεχωριστό έργο.
Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα αναφερθούμε στις δραστηριότητες του Συλλόγου και όχι μόνο?
Στράτης Σαραντάκος,
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
stratis.sarantakos@gmail.com
Δεκέμβριος 2014
Πηγή: «Το Γεφύρι», εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά