Πολιτική άνω... ποταμών!

?? Καλησπέρα, καλησπέρα?! Το αποφάσισα. Θα κάνω κι εγώ κόμμα. Ή έστω ένα κίνημα τέλος πάντων. Και μιας και τα νεοδημιούργητα κόμματα δεν έχουν στο όνομά τους κάτι που να θυμίζει πολιτική, αλλά φύση, και μιας και είμαι Λάκωνας σκέπτομαι να ιδρύσω την? ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ! Έτσι, βρε αδερφέ, να υπάρχει και μια πορτοκαλιά για να νοιώθω σα το σπίτι μου, περιτριγυρισμένος από ποτάμια και ελιές, κι από ελιές και ποτάμια.

?? Η ΕΛΙΑ: Φέρνει λίγο σε ΣΥΡΙΖΑ τούτο το συνονθύλευμα. Από την ανάποδη! Το κραταιό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος κατακερματισμένο, από τις πολιτικές του εθνοσωτήρα Γεωργάκη και του ανθρώπου της ευθύνης Ευάγγελου (!), περιπλανάται κάπου ανάμεσα στο 3% και το 5%. Κι έτσι για να μην αφήσουν ορφανή την κεντροαριστερά αποφάσισαν οι νεοσυνιστώσες να επανενωθούν υπό τη σκέπη μιας Ελιάς!
?? Ανάμεσα στα κομμάτια, γιατί περί κομματιών πρόκειται κι όχι περί κομμάτων, που συγκροτούν τα κλαδιά της ΕΛΙΑΣ είναι κι οι εξής συνιστώσες: το ? γνωστό και μη εξαιρετέο ? ΠΑΣΟΚ με Πρόεδρο τον - οι κυβερνήσεις πέφτουν αυτός μένει - Ευ. Βενιζέλο, η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του πρώην Υπουργού ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου και η «Δυναμική Ελλάδα» με επικεφαλής τον επίσης πρώην Υπουργό ΠΑΣΟΚ Ηλία Μώσιαλο!
?? Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, δηλαδή. Μαζεύτηκαν, με άλλα λόγια, παλιά και σάπια υλικά για να χτίσουν κάτι νέο; Κι από τη μια πουλάν το παραμύθι της ανανέωσης, κι από την άλλη προδίδεται η αγωνιώδης προσπάθεια των άλλοτε υπερδύναμων, όχι μόνο τις κεντροαριστεράς αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, να γαντζωθούν με κάθε τρόπο από οπουδήποτε για να παραμείνουν στην εξουσία.
?? Φαίνεται όμως πως διαθέτουν ισχυρό γάντζο. Γιατί με το 5% έχουν καταφέρει να κυβερνούν. - Ο Βενιζέλος, ρε παιδιά, σε πόσες κυβερνήσεις έχει συμμετάσχει από τη μεταπολίτευση ως σήμερα; - Κρατιούνται από τα κλωνάρια της ΕΛΙΑΣ μη φουσκώσει το? ΠΟΤΑΜΙ και τους παρασύρει. Γιατί και οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς κάπου πρέπει να εκφραστούν. Γιατί και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πάνε όλοι? Κάνει άνοιγμα προς το κέντρο ο Alexis διαμαρτύρεται η αριστερή πλατφόρμα, κοιτάζει αριστερά ο Alexis φωνάζει η προοδευτική πλατφόρμα. Κρίση ταυτότητας?
?? Στο λογότυπο της ΕΛΙΑΣ, κάτω ακριβώς από την ίδια τη λέξη «ΕΛΙΑ» αναγράφεται η φράση: «Δημοκρατική Παράταξη»! Τί εννοεί εδώ ο ποιητής; Κάτι σα τη νεοορολογία «δημοκρατικό τόξο»; Εντοπίζεται, δηλαδή, κάπου κενό ή έλλειμμα Δημοκρατίας; Μας υπόσχεται, δηλαδή, η ΕΛΙΑ αποκατάσταση της Δημοκρατίας; Τι πολίτευμα έχουμε σήμερα; Ή εννοείται πως υπάρχουν και παρατάξεις μη δημοκρατικές; Γιατί αν συμβαίνει αυτό ή ο νόμος χωλαίνει ή κάποιοι δεν τον εφαρμόζουν σωστά. Αχ! Μπερδεύτηκα?
?? Ο ήλιος ντύθηκε ΕΛΙΑ για να πορευτεί στις ευρωεκλογές. Μου δημιουργήθηκε, όμως, μια απορία. Το όνομα ΕΛΙΑ από πού προέρχεται; Μάλλον, όπως μου είπε ένας φίλος, διότι σε τούτη την μεγάλη παράταξη γνωρίζουν, λέει, από? λάδι! Ρε λες;
?? ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Εντύπωση κι αίσθηση μεν, ούτε συμπάθεια, ούτε αποστροφή για το κίνημα-κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δε. Κάτι σαν τον ίδιο, ωραίες εκπομπές αλλά μέχρις εκεί! Ποια αλλαγή στο πολιτικό γίγνεσθαι προσπαθεί να φέρει; Ήδη τα πρώτα, αλά παλαιοκομματικά, λάθη ή μικρολαθάκια τα έχει κάνει. Ας είναι? Περίοδος χάρητος!
?? Το γεγονός πως όταν όλοι, σήμερα, δημιουργούν έναν κομματικό σχηματισμό, τον βαφτίζουν κίνημα αδυνατώ ακόμα να το κατανοήσω. [Και αν κάνει ο οποιοσδήποτε το λάθος και τους αποκαλέσει ή προσδιορίσει ως κόμμα την «έβαψε», βλέπε π.χ. τις πρώτες μέρες των ΑΝ.ΕΛ. «Εμείς είμαστε κίνημα, κύριε». Υπάρχει και ο (σεβαστός) αυτοπροσδιορισμός!]. Διότι μάλλον, και ιστορικά αν το πάρει κανείς, το κίνημα κρύβει κάτι επαναστατικό μέσα του. Σήμερα, άλλωστε, είναι στη μόδα και πουλάει. Κίνημα; Κίνημα! Την επανάσταση δε βλέπω?
?? Ο Θοδωράκης μου θυμίζει Καμμένο, αριστερόστροφο! Έβγαλε τότε δυο πυρήνες ομιλίες ο Καμμένος, ίδρυσε και τους ΑΝ. ΕΛ. και μπήκε στη Βουλή καβάλα στο προεδριλίκι. Απευθύνθηκε συνολικά στους Έλληνες, ανεξαρτήτως αριστερών και δεξιών πεποιθήσεων, και τελικά βρίσκεται καταταγμένος κάπου στην κεντροδεξιά. Κίνημα κι όμορφα λόγια ο Καμμένος. 10 στα λόγια, κάτω απ’ τη βάση στις πράξεις?
?? Ο Θοδωράκης μου θυμίζει Καμμένο σε πιο κουλτουριάρικη μορφή. Λίγο το όμορφο στήσιμο, λίγο η πρωτοτυπία στη συνέντευξη τύπου, λίγο το προφίλ του Θοδωράκη, λίγο η μη - άμεση - εμπλοκή με την πολιτική, λίγο η αγανάκτηση του κόσμου φουσκώνει «Το Ποτάμι». Αρκούν αυτά για ένα υγιές κόμμα; «Το Ποτάμι» ρέει, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη πολιτικό του σχεδιασμό! Μας είπε, όμως ο Θοδωράκης, μεταξύ άλλων, πως θα «κλέβει» ιδέες από την δεξιά και από την αριστερά και αναλόγως θα πορεύεται. Το θέμα είναι που θα τον κατατάξει η βάση των ψηφοφόρων του. Και φαίνεται να οδεύει προς κεντροαριστερά. Από άστεγους εκ του ΠΑΣΟΚ και αμφιταλαντευόμενους εκ του ΣΥΡΙΖΑ.
?? Πως είναι ελαφρώς «απολιτίκ» μπορείς να το ισχυριστείς. Το από ποιο χώρο προέρχεται - ο επικεφαλής του - δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, όμως. Το θέμα είναι, όπως είπαμε, που θα καταλήξει? Βέβαια, οι συνάδελφοι του και οι «του χώρου του» τον αναφέρουν σαν πράσινο παιδί κι αγαπημένο του Σημίτη. Πάντως μέχρι στιγμής στα λόγια παίρνει προβιβάσιμο βαθμό, άλλωστε ξέρει από λόγια ο πρωταγωνιστής. Έχει λέγειν και μάλιστα ποιητικοδραματικό. Στις πράξεις θα κριθεί αν μείνει μετεξεταστέος ή όχι.
?? Γράφει ο Στάθης στο enikos.gr κλείνοντας ένα άρθρο του για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: «Όπως και να ‘χει, αντί Παπανδρέου, ο Σημίτης, αντί Σημίτη ο Γιωργάκης, αντί Γιωργάκη ο Βενιζέλος, αντί Βενιζέλου ο Σταύρος, μια πορεία του ΠΑΣΟΚ (διότι περί του ΠΑΣΟΚ και των παρενδύσεών του πρόκειται) προς τα κάτω, από τον Τρικούπη στον Γουλιμή, ή, αν προτιμάτε, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Κληκλή (σ.σ. εννοεί τον Σοφοκλή Βενιζέλο), ένα άγος που έφαγε τα ψωμιά του, αφού πρώτα κατασπάραξε το σώμα της πατρίδας...» («Ποταμός Γουλιμής», Στάθης, enikos.gr, 10/03/2014).
?? Συνειρμικά σκεπτόμενος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ μου ήρθε, για άγνωστο λόγο, στο νου η «Δημιουργία, Ξανά!». Που χάθηκε, ρε παιδιά, ο Τζήμερος έτσι ξαφνικά;
?? Γιατί στην Ελλάδα επενδύουμε στο θυμό και την αγανάκτηση για να στήσουμε «παράγκες»; Και όχι σε στέρεες πολιτικές βάσεις για να οικοδομήσουμε σπίτι;
?? Καλό σας ξημέρωμα, που λέει κι ο Σταύρος Θοδωράκης?
Νίκος Ι. Καρμοίρης