Συνέντευξη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για το κατά πόσο οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες του τόπους μας γνώριζαν για αυτήν, έδωσε την Πέμτπη 14 Οκτωβρίου ο χρηματιστής και επιστημονικός τεχνικός αναλυτής ΕΚΤΑ κ. Στράτης Σαραντάκος στην εκπομπή της Φωτεινής Μακεδονοπούλου «Στην πρώτη σελίδα». Ο κ. Σαραντάκος μίλησε επίσης για το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», για το δανεισμό μας αυτή την στιγμή, για το τί θα συμβεί από εδώ και πέρα και ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη κάνοντας κλικ ΕΔΩ, ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν:
- Τις τελευταίες ημέρες γίνετε λόγος για το εάν οι Έλληνες Πολιτικοί ηγέτες του τόπου ?γνώριζαν? για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Γνώριζαν ή όχι τελικά;
Κάποιοι Βουλευτές γνωρίζουν λίγα, κάποιοι Υπουργοί περισσότερα και όσο πλησιάζουμε κοντά στον Πρωθυπουργικό θώκο, ο βαθμός ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην οικονομία αυξάνεται. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός κ.Καραμανλής, στο πόθεν έσχες του 2008, δήλωσε πως πούλησε το χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων που κατείχε αξίας 800.000 ευρώ και αγόρασε Ομόλογα, αξίας 600.000 ευρώ. Αυτή η επενδυτική κίνηση του, ήταν μια ευφυέστατη απόφαση, που του απέφερε πολύ μεγάλο κέρδος, και για να το πετύχει αυτό, είχε πολύ καλή ενημέρωση. Για τον νυν πρωθυπουργό τώρα, ο Διοικητής της Ελλάδος κ.Προβόπουλος, έχει δηλώσει πως είχε ενημερώσει τον κ.Παπανδρέου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πριν από τις εκλογές, γεγονός το οποίο δεν διαψεύστηκε ποτέ μέχρι και σήμερα.
- Και γιατί ο κ. Παπανδρέου είπε το περιβόητο ?λεφτά υπάρχουν? προεκλογικά;
Η Ελλάδα κ. Μακεδονοπούλου ποτέ μα ποτέ δεν είχε χρήματα. Από την σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, ζούσε, ζει και θα συνεχίσει να ζει για πολλές δεκαετίες ακόμα, με δανεικά. Τι συνέβη όμως τώρα; Ο κ. Παπανδρέου είχε καταρτίσει το προεκλογικό του πρόγραμμα με βάση το επιτόκιο δανεισμού που ήταν περίπου 4% τα τελευταία 5-6 χρόνια. Αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα, με επιτόκιο δανεισμού 4% και την Παρασκευή, το επιτόκιο δανεισμού έχει εκτοξευτή στο 5%. Την επόμενη εβδομάδα, το επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 6%. Από εκεί και μετά, όλος ο προϋπολογισμός τινάχτηκε στον αέρα.
- Με τους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει; Γνώριζαν;
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης κ. Γιούνκερ, δήλωσε δημόσια πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια.
- Και αφού όλοι γνώριζαν γιατί κανείς δεν είπε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό;
Την απάντηση την έδωσε ο κ. Γιούνκερ και δήλωσε πως ?γνώριζα όλα αυτά για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσα να τα πω δημοσίως, γιατί τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, κέρδιζαν πολλά χρήματα από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα.
- Πόσος είναι ο δανεισμός μας αυτή την στιγμή και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
Ο δανεισμός της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι 320 δις ευρώ, και με το πακέτο βοήθειας τον 110 δις, τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουμε τα 450 δις ευρώ. Τα χειρότερα για τον δανεισμό είναι μετά το 2013 -2014, που θα πρέπει να αποπληρώσουμε τα παλαιότερα δάνεια μας, αλλά, ταυτόχρονα και το πακέτο βοήθειας των 110 δις ευρώ. Δηλαδή, μιλάμε συνολικά για 75-90 δις ευρώ το χρόνο.
- Και που θα βρούμε αυτό το υπέρογκο ποσό, για να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια;
Τα νούμερα κ. Μακεδονοπούλου δυστυχώς δεν βγαίνουν. Οι πιθανότητες να βελτιωθεί τόσο πολύ προς το θετικότερο η οικονομία και να αποπληρώσουμε αυτά τα ποσά, είναι ελάχιστες. Το σενάριο που συγκεντρώνει αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας, είναι να οδηγηθούμε σε επιμήκυνση του δανεισμού. Να ζητήσουμε δηλαδή περίοδο χάριτος για τα επόμενα 2-3 χρόνια και να παρατείνουμε το δανεισμό μας.
- Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα ποιο είναι;
Το ?Haircut?, δηλαδή όπως λέμε στα ελληνικά το ?κούρεμα?. Από τα 100 που χρωστάμε, να πούμε στους δανειστές μας. Δεν μπορώ να σας δώσω και τα 100, αλλά μόνο τα 50 και να ζητήσουμε τα υπόλοιπα 50 να μας τα διαγράψουν. Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον δανεισμό μας τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι δανειστές μας θα χάσουν πολλά χρήματα και εμείς ως χώρα, θα χάσουμε τελείως την αξιοπιστία μας και όταν ξανά βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές, τότε, το επιτόκιο δανεισμού θα το πληρώσουμε πολύ πολύ ακριβά.
- Και για να κλείσουμε, κάτι αισιόδοξο έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα;
Ναι βεβαίως. Το τελευταίο διάστημα, τα ?Spreads? της Ελλάδος από τις 1000 μονάδες έχουν μειωθεί προς τις 650 μονάδες. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.
- Αυτό πως συνέβη; Γιατί τα ?Spreads? υποχωρούν;
Αυτό συνέβη γιατί στην αγορά υπάρχει η συζήτηση και η φημολογία για επιμήκυνση του δανεισμού της Ελλάδος. Επιπλέον, η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού και οι δηλώσεις του ότι η Κίνα θα αγοράσει Ελληνικά Ομόλογα, βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.