Χθες , ο Πρωθυπουργός της χώρας , ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές με κυριότερο λόγο την έξοδο της Ελλάδας από την διεθνή οικονομική κρίση . Πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε η άποψη μεταξύ οικονομολόγων και πολιτικών ηγετών , ότι η πορεία της οικονομίας είναι αυτή η οποία επηρεάζει και την πορεία του Χρηματιστηρίου . Όμως , αργότερα , διαπιστώθηκε πως συμβαίνει και το αντίθετο . Δηλαδή , ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου επηρεάζει την ίδια την οικονομία . Έτσι λοιπόν , αν κάποιος μπορούσε να παρέμβει και να επηρεάσει την τιμή του Χρηματιστηρίου , μπορούσε αυτόματα να επηρεάσει και την οικονομία μιας χώρας .
Η σύνδεσηλοιπόν , μεταξύ χρηματιστηριακής οικονομίας και πραγματικής οικονομίας , γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη . Αυτό συμβαίνει γιατί η πορεία του Χρηματιστηρίου επηρεάζει καταλυτικά την ψυχολογία των επενδυτών και των καταναλωτών . Έτσι , οι επενδυτές ? καταναλωτές , κρίνουν τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς που κυβερνούν την χώρα τους , θετικά ή αρνητικά , ανάλογα με την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου τους . Δηλαδή , υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός θετικής συσχέτισης ανάμεσα στην πορεία του Χρηματιστηρίου και στην ?Δημοτικότητα του Πρωθυπουργού? της χώρας τους . Με απλά λόγια , όταν το Χρηματιστήριο ανακάμπτει , η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού αυξάνεται και όταν υποχωρεί παίρνει την κατιούσα .
Σύμφωνα με έρευνα που αναρτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο www.3FVIP.com και εξετάζει την δημοτικότητα των Προέδρων της Αμερικής , από το 1946 έως και σήμερα , σε σχέση με την πορεία του S&P500 , βγάζουμε δυο πολύ χρήσιμα συμπεράσματα . Πρώτον , όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ , κηρύξει έναν πόλεμο , η δημοτικότητα του αυξάνει στα ύψη . Όταν ο πατέρας Bush , κήρυξε τον πρώτο πόλεμο στον κόλπο , η δημοτικότητα του στα γκάλοπ δημοσκοπήσεων άγγιξε το 90%. Το ίδιο συνέβη και με την δημοτικότητα του Bush του νεότερου , με τον πόλεμο στο Ιράκ , ενάντια στην τρομοκρατία , η δημοτικότητα του ξεπέρασε το 90%. Το δεύτερο συμπέρασμα που βγάζουμε από την έρευνα είναι ότι η δημοτικότητα των Προέδρων των ΗΠΑ , ακολουθεί πιστά την πορεία του Χρηματιστηρίου . Ενδεικτικά αναφέρουμε , πως η δημοτικότητα του Προέδρου Clinton απογειώθηκε καθώς την δεκαετία του 90 , βιώσαμε μια από τις μεγαλύτερες ανόδους των Χρηματιστηρίων. Αντίθετα , η δημοτικότητα του Bush του νεότερου , στο τέλος της 2ης τετραετίας του κατέρρευσε , μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες , τον Οκτώβριο του 2008 ( από το 90% όταν κήρυξε τον πόλεμο , στο 20%) .
Δυστυχώς για την Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχες έρευνες να σας παρουσιάσουμε , αλλά θα περιγράψουμε την ?δημοτικότητα του Πρωθυπουργού? με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή κατάσταση , αφού όπως είδαμε παραπάνω επηρεάζει τα μέγιστα , την δημοτικότητα των κυβερνούντων . Όποιος και να αναδειχθεί Πρωθυπουργός της χώρας στις επερχόμενες εκλογές , η δημοτικότητα του θα πάρει την ανιούσα , μαζί με τους Χρηματιστηριακούς δείκτες . Αυτό θα συμβεί γιατί βιώσαμε την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή και οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών και οι πιθανότητες να έχουν βελτιωθεί τα χρηματιστήρια και η οικονομία μετά από 2 και 3 χρόνια , με βάση τα στατιστικά μοντέλα προβλέψεων μας , είναι πάρα πολύ αυξημένες . Την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει πρόωρες εκλογές , ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου , ήδη , ενισχύεται από την αρχή της χρονιάς , 36,77% και ο Δείκτης των Τραπεζών , 68,78% (φαίνεται τουλάχιστον ότι τα πακέτα στήριξης των 28 δις στις Ελληνικές Τράπεζες , έπιασαν αμέσως τόπο !!! )
Περισσότερες αναφορές : www.analitis.com , www.economico.gr , www.xrimanews.gr και www.3fvip.com
Στράτης Σαραντάκος
Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής