Πολυετής ?φούσκα? η ανεργία στην Αμερική ;

Το ποσοστό της ανεργίας στην Αμερική έφτασε σε διψήφιο νούμερο και συγκεκριμένα από το 9,8% στο 10,2% , πετυχαίνοντας νέο υψηλό 26 ετών . Ταυτόχρονα , τους τελευταίους 8 μήνες , τα κέρδη στα Χρηματιστήρια είναι πολύ μεγάλα και ξεπερνάνε το 50% . Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα ; Η ανεργία θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα και τα Χρηματιστήρια θα υποστούν ένα νέο κραχ ; Ή μήπως τα Χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν , θα βελτιωθεί η κατάσταση στην Οικονομία και η ανεργία θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί ;

Ο Διευθυντής της ΕΚΤΑ κ . Παναγιώτου , μέσα από το www.3fvip.com ήταν για ακόμα μια φορά αποκαλυπτικός , όπως πάντα και έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του για το πώς συνδέεται η ανεργία με τα χρηματιστήρια και ποιον ρόλο παίζει το ? έξυπνο χρήμα? σε όλα αυτά . Δυστυχώς , δεν μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε τις αναλύσεις μέσα από την συνδρομητική υπηρεσία . Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις και παρατηρήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί , στο αρχικό ερώτημα που θέσαμε .

Ο Δείκτης της ανεργίας είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας δείχνει σε κάποιον βαθμό , ποια είναι η κατάσταση της Οικονομίας μιας χώρας . Ο Δείκτης της ανεργίας ΔΕΝ είναι ένας δείκτης ? οδηγός ? που μας δείχνει στο που οδεύει μια Οικονομία . Τα τελευταία 60 χρόνια , όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση , πρώτα γυρίζει θετικό το Χρηματιστήριο και με καθυστέρηση 6 με 9 μήνες περίπου , αρχίζει σταδιακά να κορυφώνει το ποσοστό της ανεργίας και να υποχωρεί . Δηλαδή , πρώτα έχουμε την ? Χρηματιστηριακή ανάρρωση ? και στην συνέχεια ακολουθεί η ? Οικονομική ανάρρωση ? .

Στο τέλος της αναφοράς , ακολουθεί το γράφημα που μας δείχνει το ποσοστό της ανεργίας στην Αμερική από το 1948 έως και σήμερα . Παρατηρούμε ότι το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας τα τελευταία 60 χρόνια στην Αμερική σημειώθηκε στο τέλος του 1982 και άγγιξε το 10,8% . Τώρα βρίσκεται στο 10,2% και το ποσοστό του 10,8% είναι η μεγαλύτερη αντίσταση που πολύ δύσκολα μπορεί να διασπαστεί ανοδικά . Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η άνοδος της ανεργίας τα τελευταία 3 χρόνια , είναι σχεδόν κατακόρυφη , αντιστρόφως ανάλογη με την ? κατακόρυφη βουτιά ? των Χρηματιστηρίων και το κραχ που συνέβη .

Ας σκεφτούμε και κάτι τελευταίο . Ότι το γράφημα που παρουσιάζουμε δεν είναι το γράφημα της ανεργίας , αλλά το γράφημα μιας μετοχής . Σύμφωνα με την Επιστημονική Τεχνική Ανάλυση , αγοράζουμε μια μετοχή στην αρχή της Παρέμβασης και όχι μετά από 10 χρόνια ανόδου της μετοχής , όταν βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό 26 ετών και όλα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για αυτό το ρεκόρ . Εάν αγοράζαμε αυτή την στιγμή την συγκεκριμένη μετοχή , θα την αγοράζαμε με σφιχτό ?stop loss? και με χρονικό ορίζοντα επένδυσης βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο . Κανένα όμως επενδυτικό κεφάλαιο Ά κατηγορίας , αλλά ούτε και εμείς , δεν επενδύουν στην συγκεκριμένη μετοχή , με πολυετή ορίζοντα και στόχο την διακράτηση της μετοχής , για την επόμενη 10ετία . Αντίθετα , πολλά κεφάλαια Ά κατηγορίας αγοράζουν από την 9η Μαρτίου του 2009 , μετοχές , με στόχο την πολυετή διακράτηση αυτών , όταν η ανεργία βρίσκεται στο 2ο υψηλότερο επίπεδο τιμών των τελευταίων 60 ετών και οι περισσότεροι μικροεπενδυτές επιλέγουν να ?παρκάρουν? τα χρήματα τους στον ?κουμπαρά? των Τραπεζών , με επιτόκιο 0,25% , 0,50% και 1% σε Αμερική , Αγγλία και Ευρώπη αντίστοιχα .

Περισσότερες αναφορές στα : www.analitis.com , www.apela.gr , www.economico.gr , www.sta-gr.com , www.xrimanews.gr , www.3FVIP.com , Λακωνικός Τύπος και το νέο μας site www.e-karavas.gr

Στράτης Σαραντάκος

Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής

Φωτογραφίες