Μια εβδομάδα απέμεινε για να μας αποχαιρετήσει το 2009 και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η δεκαετία 2000-2009 . Είναι δύσκολο μέσα σε λίγες μόνο παραγράφους να επαναφέρουμε στην μνήμη μας όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν και άλλαξαν την οικονομική ζωή στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη μας .
Τι να πρωτοθυμηθούμε ; Τα δυο κραχ που συνέβησαν στις αγορές μετοχών παγκοσμίως μέσα σε μια 10ετία , την περίοδο 2000-2003 και το 2007-2009 ; Το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001 στην Αμερική και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού και Αεροπορικού Κλάδου ; Τον 2ο Πόλεμο στον Κόλπο το 2003 και την αφετηρία ανόδου των Χρηματιστηρίων παγκοσμίως για τα επόμενα 4 χρόνια ; Την άνθηση του ?Real Estate? και την κατάρρευση από το 2006 και μετά ; Το νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για τον Dow Jones στις 14.000 μονάδες και μετά την κατάρρευση του προς τις 6500 μονάδες ; Την άνοδο του Πετρελαίου από τα 20 δολάρια στην αρχή του 2000 μέχρι τα 147 δολάρια το καλοκαίρι του 2008 και μετά την κατάρρευση των τιμών κάτω από τα 40 δολάρια ;
Και τα ρεκόρ δεν σταματάνε εδώ . Χρεοκόπησαν κράτη όπως αυτό της Ισλανδίας . Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνής οικονομικής σκηνής με τα λεγόμενα ?Greek Statistics? . Το Dubai , ένα από τα ?δημιουργήματα? του έξυπνου χρήματος την τελευταία 10ετία , ξαφνικά κινδυνεύει με χρεοκοπία . Μια χρεοκοπία την οποία δεν γλύτωσαν εταιρίες κολοσσοί , όπως η Lehman Brothers , η AIG , η Fannie May και η Freddie Macs .
Μέσα σε όλα αυτά η ανεργία παγκοσμίως έφτασε στα ύψη . Ο δανεισμός των Κρατών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διάφορους άλλους Οργανισμούς αυξήθηκε με εκθετικό ρυθμό . Η χρέωση των νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων απογειώθηκε στην στρατόσφαιρα . Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου ?συνέθλιψαν? τα βασικά τους επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την κρίση , σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών από την ίδρυση των Τραπεζών ( μιλάμε για 300 και 400 χρόνια από την ίδρυση τους ) .
Και ξαφνικά , αφού συνέβησαν όλα αυτά τα αρνητικά ρεκόρ , σημειώθηκε και ένα ακόμα , αλλά αυτή την φορά θετικό ρεκόρ ( ίσως το μοναδικό θετικό μαζί με αυτό της ανόδου του Dow Jones στις 14.000 μονάδες ) . Ποιο είναι αυτό το θετικό ρεκόρ ; Η ταυτόχρονη άνοδο των αγορών μετοχών παγκοσμίως από την 9η Μαρτίου του 2009 και μετά , με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 80 ετών !
Και το ερώτημα είναι ποιο είναι αυτοί οι οποίοι αγοράζουν μετοχές ? μανιωδώς ? από τον Μάρτιο και μετά ; Μήπως είναι η στρατιά των ανέργων που το ποσοστό τους έφτασε σε διψήφια νούμερα σε πολλές χώρες του κόσμου ; Μήπως είναι ο μέσος εργαζόμενος που μειώθηκε ο μέσος όρος εργασίας του και οι μηνιαίες απολαβές του ; Μήπως είναι τα νοικοκυριά που το χρέος τους προς τις τράπεζες έφτασε στα ύψη ; ;Oχι βέβαια . Αυτοί που αγοράζουν μετοχές είναι το λεγόμενο ?έξυπνο χρήμα? που εκτιμά ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία είναι πίσω και όχι μπροστά .
Στράτης Σαραντάκος
Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ