Ο τύπος της Λακωνίας τις τελευταίες μέρες αναφέρετε στην εγκατάσταση της έδρας του Διαπολιτισμικού Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Unesco στις πόλεις της Σπάρτης και του Μυστρά.
Η UNESCO αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ, που δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945. Πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών του οποίου τ΄ αρχικά στην αγγλική αποτελούν και την διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization).
Η έδρα του Διαπολιτισμικού Μεσογειακού Κέντρου και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Unesco θα μεταφερθεί από τη Ρόδο στη Σπάρτη και το Μυστρά ύστερα από πρωτοβουλία του δημοτικού σύμβουλου Σπαρτιατών και αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Σταύρου Αργειτάκου. Ο κ. Αργειτάκος, που από το 2007 αποτελεί διακεκριμένο μέλος του Διαπολιτισμικού Κέντρου της Unesco, είχε αναλάβει προ εξαετίας την πρωτοβουλία για την μεταφορά. Με επιστολή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διαπολιτισμικού Κέντρου στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου τόνισε την ανάγκη της άμεσης μεταφοράς της έδρας.
Οι άριστα τεκμηριωμένες απόψεις και τα ατράνταχτα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Αργειτάκος είχαν ως απόρροια θετική απάντηση του Δ.Σ. του Διαπολιτισμικού Κέντρου. Μάλιστα με απαντητική επιστολή της, στις 14 Ιανουαρίου, η Πρόεδρός του κ. Τιτίκα Στασινοπούλου ενημέρωσε για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της πρότασης. Με κοινή επιστολή τους οι Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παρασκευάς Καλομοίρης, δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Αργειτάκος και Δήμαρχος Μυστρά κ. Δημήτρης Αποστολάκος ανέφεραν πως προτίθενται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που απαιτούνται. Άμεση ήταν η απάντηση και του Δ.Σ. του Διαπολιτισμικού Κέντρου πως προχωρούν οι διαδικασίες μεταφοράς της έδρας στη Σπάρτη και το Μυστρά. Έτσι στο τελευταίο Δ.Σ. του δήμου Σπαρτιατών, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, το Σώμα ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση του κ. Αργειτάκου.
Στις 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση, ενώ τον Μάρτη θα ακολουθήσει το συνέδριο των Ιδρυτικών Ακαδημαϊκών Μελών της Ακαδημίας.
Πρόκειται για μια ενέργεια που θα αποτελέσει σταθμό για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Λακωνίας. Μάλιστα, υπολογίζεται πως θα συμβάλει και στην προβολή και την εξέλιξη των πανεπιστημιακών σχολών της Σπάρτης μιας και υπάρχουν τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το 2010, που η έδρα του Διαπολιτισμικού Ευρώ-Μεσογειακού Κέντρου και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Unesco θα μεταφερθεί στο νομό μας, έχει χαρακτηριστεί ως διεθνές έτος προσέγγισης πολιτισμών και παράλληλα συμπίπτει με τα 600 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Γεώργιου Πλήθωνος Γεμιστού στο Μυστρά.
Σε ένα τόπο που έχουμε μάθει συνεχώς να γκρινιάζουμε με τα στραβά και ανάποδα, ας μάθουμε να επιβραβεύουμε τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Αργειτάκου. Και επιβράβευση σημαίνει έμπρακτη υποστήριξη... Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κ. Αργειτάκο για την προσπάθειά του αυτή και να του απονείμουμε τα εύσημα.