O καθαρισμός του Ευρώτα ψηφίσθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου

20/08/2020

"Το ολιστικό πλάνο του Αντιπεριφερειάρχη
Θ. Βερούτη για τον ποταμό Eυρώτα,
αποκλειστικά στην ιστοσελίδα e-karavas.gr"

Μια σειρά σημαντικών έργων για τη Λακωνία εισηγήθηκε η περιφερειακή Αρχή και ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρου Βερούτη στο facebook.
Ανάμεσα σε αυτά που ανακοινώθηκαν βρίσκονται δύο σπουδαία περιβαλλοντολογικά έργα, και πιο συγκεκριμένα ο «καθαρισμός του ποταμού Ευρώτα και των παραποτάμων που συμβάλλουν σε αυτόν, προϋπολογισμού 1.000.000?» και ο «καθαρισμός χειμάρρων Π.Ε. Λακωνίας, προϋπολογισμού 300.000?».

Επισημαίνεται πως ο καθαρισμός του Ευρώτα αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου και των κατοίκων του Καραβά, αλλά και εν γένει της παραευρώτιας περιοχής της Λακεδαίμονος· ένα αίτημα που θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη, ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες του ποταμού τον περασμένο χειμώνα του 2019.

Με αφορμή τα παραπάνω, σε επικοινωνία της ιστοσελίδας e-karavas.gr με τον κ. Βερούτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας αναφέρθηκε τόσο στα δύο αυτά σημαντικά έργα, όσο και σε ένα συνολικό πλάνο προστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης του ποταμού. Ο κ. Αντιπεριφεριάρχης σημείωσε διευκρινιστικά: «Οι καθαρισμοί των ποταμών και των χειμάρρων είναι μια διαδικασία που γίνεται σε ετήσια βάση από την Περιφέρεια και προγραμματίζεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ανάλογα με τα αιτήματα που δέχεται η υπηρεσία, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή. Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δημοπρατημένα έργα που αφορούν τον καθαρισμό του Ευρώτα. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό από τις εκβολές προς τις πηγές και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, υπό την αυστηρή επίβλεψη της υπηρεσίας. Στόχος είναι να καθαριστεί το ποτάμι όπου η αρμόδια Δ/νση κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Υπάρχει μια σειρά εργολαβιών που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Πριν ένα μήνα ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας υπέγραψε δύο ακόμη εργολαβίες προϋπολογισμού 500.000?, που αφορούν τα ποτάμια και τα ρέματα ανατολικής και δυτικής Λακωνίας. Με όλες αυτές τις εργασίες καθαρισμών ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τα προβλήματα που δημιουργούνται στον ποταμό. Επιπρόσθετα βρίσκεται σε εξέλιξη και ξεμπλοκάρεται μία περιβαλλοντολογική μελέτη -η οποία είναι κατατεθειμένη στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να μας δοθεί η έγκριση- που θα μας επιτρέψει αναγκαίες και δραστικές παρεμβάσεις στον ποταμό με φιλικά ως προς το οικοσύστημά του κριτήρια και σεβασμό στο περιβάλλον.».

«Σχετικά με τους χειμάρρους…»
«… η άποψη της Περιφέρειας είναι ότι απαιτούνται κάποιοι καθαρισμοί και μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων. Ακόμα ακόμα σκεφτόμαστε και την κατασκευή ορισμένων μικροφραγμάτων, ώστε να συγκρατούμε το νερό και να μη χάνεται τόσος μεγάλος όγκος προς τον Ευρώτα· προς αυτή τη λογική επεξεργαζόμαστε ένα πλάνο με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Είναι γεγονός πως τα ρέματα του Ταϋγέτου είναι τα πιο απότομα και “κατεβάζουν” πολύ γρήγορα το νερό, πράγμα που συμβάλει πολύ και στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Ταΰγετος είναι απότομος κι η απορροή είναι πάρα πολύ γρήγορη, επομένως είναι λογικό να μαζεύεται πολύς όγκος νερού. Χρειάζονται επομένως α) ο καθαρισμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται λελογισμένα, β) η δημιουργία κάποια έργων -όχι φαραωνικά έργα-, όπως π.χ. μικροφάγματα που θα συγκρατούν το νερό και γ) έργα φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία θα γίνονται με φυσικά υλικά κτλ. Σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, που έχει την ευθύνη των ρεμάτων και των ποταμών, διαθέτει πλέον τόσο τους προϋπολογισμούς, όσο και τις απαιτούμενες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ψηφισθεί από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα όσο το δυνατόν καλύτερα στο σύνολο της Λακωνίας», ανέφερε για τους χειμάρρους ο κ. Βερούτης.

«Οφείλουμε να δούμε το ποτάμι ως ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα»
«Ο Ευρώτας έχει καταντήσει ένας χειμαρρώδης ποταμός. Ο καθαρισμός, όπως πολλές φορές τον έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι ένα πράγμα που πρέπει να γίνεται τοπικά. Αντιθέτως, οφείλεται να αντιμετωπίζεται ολιστικά, γιατί μία απόλυτη ευθυγράμμιση του ποταμού ή ως ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θα λύσει μερικώς το οποιοδήποτε τοπικό πρόβλημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα είτε στα ανάντη είτε, κυρίως, στα κατάντη. Οφείλουμε να δούμε το ποτάμι ως ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα και να προσπαθήσουμε να του δώσουμε τη διέξοδο που είχε. Βεβαίως, ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο ποταμός Ευρώτας δεν έχει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από μερικά χρόνια, γιατί έχουν υπάρξει κάποιες καταπατήσεις και κάποια μπαζώματα, που σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τα έκτακτα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν σοβαρές δυσχέρειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δουλειά της Περιφέρειας και της οικείας Δ/νσης τεχνικών έργων -αφού έχει την αρμοδιότητα-, να φροντίζουν τις περιπτώσεις πλημμυρικών κινδύνων με όσο το δυνατόν καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο».

«Πλάνο Βερούτη» για την ανάδειξη του Ευρώτα
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δεν στάθηκε μόνο στα εν εξελίξει έργα καθαρισμού. Συνομιλώντας με τον Νίκο Καρμοίρη για λογαριασμό της ιστοσελίδας e-karavas.gr, ο Θόδωρος Βερούτης εξέφρασε και τις σκέψεις του για ένα εξιδεικευμένο πλάνο συνολικής αξιοποίησης και ανάδειξης του ιστορικού μας ποταμού. «Για τον Ευρώτα σκεφτόμαστε ένα συνολικό πλάνο», δήλωσε, κατ’ αποκλειστικότητα, ο κ. Βερούτης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικότερα τις σκέψεις του: «Αρχικά έχουμε κατά νου τη σχεδίαση ενός master plan, το οποίο θα αφορά το σύνολο του Ευρώτα. Κάτι ανάλογο έχει γίνει και για τον ποταμό Αχέροντα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον Ευρώτα σε αυτήν την κατάσταση, με δεδομένο ότι είναι ένα από τα πέντε-δέκα πιο γνωστά ποτάμια στον κόσμο. Ουσιαστικά η ανάδειξή του μπορεί να δημιουργήσει μια επιπλέον υπεραξία για την περιοχή μας. Είναι ένας ιστορικός ποταμός, και θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να τον αναδείξουμε. Δεύτερον, συντάσσεται και προχωράει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες φάκελος μελέτης -δηλαδή μία τύπου προμελέτη-, προκειμένου εντός του Σεπτεμβρίου να ανατεθεί μία οριστική μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Ευρώτα στην περιοχή του αστικού χώρου της Σπάρτης (από το χώρο του νέου Μουσείου και εξής), μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Εκεί, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε την οριοθέτησή του ποταμού, να βρούμε τον δημόσιο χώρο του, και σε αυτόν τον δημόσιο χώρο να δημιουργήσουμε διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμου και σημεία θέασης. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι να υπάρξει και μία κοινωνική μελέτη απομάκρυνσης των Ρομά που ζούνε στην περιοχή σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης».

Τί μέλλει γενέσθαι με την οριοθέτηση…
Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ευρώτα κατά τους χειμερινούς μήνες, πυκνώνουν οι φωνές που θεωρούν ως ουσιαστικότερη λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων και την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων την οριοθέτηση του ποταμού. Στο ζήτημα της οριοθέτησης αναφέρθηκε κι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βερούτης, ως εξής: «Στο κομμάτι που πρόκειται να μελετηθεί, δηλαδή στα τέσσερα περίπου χιλιόμετρα εντός του αστικού ιστού που προανέφερα, επειδή θα γίνει και τεχνικό έργο, θα υπάρξει και οριοθέτηση. Σκοπός, όμως, της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά οριοθέτηση ολόκληρου του ποταμού. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, που -κατά την άποψή μας- πρέπει να γίνει · κι είναι σημαντικό ξεκινήσει και να εξελιχθεί κομμάτι κομμάτι. Βρίσκεται, λοιπόν, στον σχεδιασμό μας να πραγματοποιηθεί μελλοντικά η οριοθέτηση του ποταμού, κι αυτό είναι πολύ βασικό τόσο για τον ίδιον Ευρώτα, όσο και για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην παρόχθια περιοχή του».

Κοινή συνείδηση η προστασία του ποταμού
Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ποτάμια, αλλά και γενικότερα στο περιβάλλον αποτελεί δείκτη πολιτισμού. Στην κατακλείδα του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας εστίασε στην ατομική και κοινωνική ευθύνη που οφείλουμε να επιδείξουμε ως νοήμονες πολίτες και κοινωνία, όσον αφορά την προστασία του ζωοδότη ποταμού μας και του οικοσυστήματός του, αλλά και στη σχετική στάση που επρόκειτο να ακολουθήσει η Περιφέρεια. Χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Βερούτης σημείωσε: «Θα πρέπει όμως και στον πολίτη να γίνει συνείδηση πως τα ποτάμια μας και τα ρέματα δεν είναι αποδέκτες απορριμμάτων κι αποβλήτων. Η κατάσταση που συναντήσαμε φέτος στα ποτάμια δεν τιμά κανέναν μας! Και το γεγονός ότι φέτος δεν είχαμε πολλές βροχές, ξεγύμνωσε το πρόβλημα σε όλο του το “μεγαλείο”. Υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι, βιομηχανίες κ.ο.κ. που ρυπαίνουν τα ποτάμια και -όπως έχω πει και δημοσίως- θα προσπαθήσω να μην ξανασυμβεί. Θα έρθω σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις παρόχθιες περιοχές και η στάση της Περιφέρειας θα είναι ακόμη πιο αυστηρή. Θα αναζητήσουμε και θα λάβουμε τα αποτελεσματικότερα εκείνα μέτρα που θα αποτρέπουν τη ρίψη αποβλήτων στον ποταμό. Σε κάθε περίπτωση ο ποταμός πρέπει να λειτουργήσει ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα και όχι ως ένας χώρος απόθεσης αποβλήτων και απορριμμάτων».