Ο βίος κι η πολιτεία του Γιώργου Περδικλώνη παρουσιάστηκαν στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

16/03/2023

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Προσωπικότητες της Σπάρτης» που διοργανώνει η Πνευματική Εστία Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023, η ομιλία του ιστορικού – ερευνητή και μέλους της Π.Ε.Σ., Νίκου Καρμοίρη, με θέμα «Γεώργιος Περδικλώνης (1928 – 1996): Μια προσωπογραφία από την μεταπολεμική Σπάρτη έως τη Μεταπολίτευση».

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΠΕΣ, που μάλιστα φέρει εις ένδειξη φόρου τιμής, το όνομα του αείμνηστου Γεωργίου Περδικλώνη, ο ερευνητής προσπάθησε μέσα από την ουσιαστική και περιεκτική του ομιλία, να σκιαγραφήσει τη σπουδαία προσωπικότητα του Περδικλώνη, που άφησε ισχυρό «αποτύπωμα» με το έργο του στην πόλη της Σπάρτης.

«Όσοι τον γνώριζαν τον χαρακτήρισαν πολυπράγμονα, εργατικό, δημιουργικό, δυναμικό, οξυδερκή, ρηξικέλευθο, πρωτοπόρο, ‘επαναστάτη’, ντόμπρο, αυθεντικό, αλλά και πεισματάρη, ευέξαπτο, παρασκηνιακό, αιρετικό, κεφάλι αγύριστο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Καρμοίρης, ενώ επιπλέον σημείωσε πως διατήρησε μια δυνατή δημοσιογραφική «σπίθα», διερευνώντας και δημοσιεύοντας ειδησεογραφικά ζητήματα που αφορούσαν τόσο την πόλη όσο και το νομό. Όπως παρατήρησε ο ομιλητής, «ο Γ. Περδικλώνης επιχείρησε να αναδείξει παθογένειες της τοπικής κοινωνίας και νοσηρές πρακτικές θεσμικών αξιωματούχων, ενώ συγκρούστηκε σφόδρα με τοπικά συμφέροντα», γεγονός που τον έκανε αρεστό στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της εποχής.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, ο Ν. Καρμοίρης τόνισε πως η δραστηριότητα του Περδικλώνη, «στηρίχθηκε σε έναν προσωπικό, ηθικό και αξιακό κώδικα που εκφράστηκε αυτολεξεί με τη λέξη “τόλμη”, ονομασία με την οποία βάφτισε την εφημερίδα του, και περιφραστικά με τη φράση “για την επικράτηση του σωστού, του τίμιου και του δίκαιου”, που μεταπολιτευτικά κυριάρχησε ως το σύνθημα των προεκλογικών του αγώνων».

Αξιοσημείωτη ήταν η αλληλεπίδραση κοινού και ομιλητή, καθώς την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί παλαιοί Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες, που γνώριζαν τον Περδικλώνη και μοιράστηκαν μνήμες από την Σπάρτη εκείνης της εποχής. Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Καρμοίρης προσέφερε στην Πνευματική Εστία ένα αντίτυπο του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας «H Τόλμη» του Γ. Περδικλώνη, εκδοθέν την άνοιξη του 1967, για τη συλλογή του Μουσείου της Νεότερης Σπάρτης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκων Τζινιέρης, η περιφερειακή σύμβουλος Ντία Τζανετέα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Βαλιώτης, Γιάννης Καρμοίρης, Χρήστος Πλειώτας και Νίκος Τσούκλερης και η π. Νομάρχης και Περιφερειάρχης Τασία Κανελλοπούλου.

πηγή-φωτογραφίες: εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος»

>> Διαβάστε την Διατριβή Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης: «Γεώργιος Θ. Περδικλώνης (1928-1996): Μία προσωπογραφία από τη μεταπολεμική Σπάρτη έως την κατάλυση της Δημοκρατίας», ΕΔΩ

>> Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Ι. Καρμοίρη εδώ: